StoryEditor

Cetrum skrášli Libeskindov mrakodrap

21.08.2006, 00:00

Vo Varšave začal vyrastať najvyšší obytný mrakodrap, ktorý navrhol svetoznámy architekt poľského pôvodu Daniel Libeskind. Rodák z Lodže žije v súčasnosti v New Yorku a Berlíne a preslávil sa unikátnym projektom židovského múzea v Berlíne a najmä budovou Freedom Tower, ktorú postavia na mieste zničeného World Trade Centra v New Yorku.
Futuristický mrakodrap známy zatiaľ pod menom Zlota 44 bude podľa serveru emporis.com stáť v centre Varšavy v novej obchodnej a nákupnej zóne. "Sklený plášť dá budove pocit ľahkosti. V tomto priestore bude pulzovať čulý život, pretože tu nebudú žiadne kancelárie, ale 271 bytov. Na prízemí bude navyše umelecká galéria, reštaurácie a kaviarne. Tým sa ešte podčiarkne verejný charakter budovy," povedal Libeskind. Prví nájomníci by sa mali nasťahovať v roku 2008.
Zlotu 44 stavia luxemburský investor Orco Property Group za štyri miliardy korún, hneď v susedstve Paláca kultúry z 50. rokov, postaveného v štýle "stalinskej architektúry". Bude mať 45 poschodí a výšku 192 metrov, takže palác s 231 metrami zostane najvyššou budovou v okolí, hoci len vďaka svojmu vežovému vrcholu. "Mojím zámerom nebolo zakryť palác, ktorý mám rád -- moja mama ma ako malého chlapca vzala na jeho oficiálne otvorenie pred 50 rokmi," spomína Libeskind.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. apríl 2024 15:46