StoryEditor

Firmy majú istotu. Ale vyšších daní

22.12.2013, 23:05
Komentár. Vláda firmám zníži dane o jedno percento. Je to len na oklamanie podnikateľov, ktorým dane stúpnu licenciami a zmenou spôsobu odpisov.

Keď sme sa známeho ekonóma spýtali, ktoré opatrenie vlády Roberta Fica za rok 2013 bolo v prospech firiem a živnostníkov, mal problém si spomenúť čo len na jediné. Také totiž vlastne ani nie je. Alebo že by predsa? Výnimkou v tohtoročných reštrikciách je poskytovanie dotácií firmám na mladých nezamestnaných do 29 rokov, či zavedenie odvodových úľav pre firmy, ak prijmú dlhodobo nezamestnaného. Motívom vlády však nebolo pomôcť firmám, ale zúfalstvo z vysokej nezamestnanosti. Čiže, chabá pomoc pre firmy. Tým sa výpočet pozitív pozitív aj končí.
Všetky ostatné zmeny boli pre podniky nepopulárne, zaťažujúce a niektoré neočakávané. Najprv vláda odstrihla živnostníkom z paušálnych výdavkov a zvýšila im odvody. A keď sa z toho začali spamätávať a mnohí pokukovať po eseročkách, vláda sa zľakla a zasiahla aj proti nim. Lebo sú to vraj podvodnícke firmy. Posledným opatrením, ale len v tomto roku, voči nim je povinnosť zložiť v banke pred zápisom do obchodného registra 5 000 eur. A tak malí podnikatelia na výber nemajú. Sú zaskočení. A cítia sa podvedení. Majú pocit, akoby vláda ani nechcela, aby existovali.   
Ak Robert Fico hovorí o úspechoch svojej vlády, čo sa nezdráhal dať aj na papier a zaznamenať tak pre históriu, tak v skutočnosti ide o vyciciavanie firiem. Zvýšenie korporátnych daní na 23 percent bol bezprecedentný krok. Firemné dane sú tak u nás najvyššie z postkomunistických štátov. Výsledok? Ďalšie obmedzenie konkurencieschopnosti voči potenciálnym zahraničným investorom. Ohlásenie ich jednopercentného zníženia v roku 2014 nič nerieši. Je to len „komparz“ pre ďalšie reštriktívne opatrenia. Lebo napriek tomuto zníženiu výber daní porastie ročne o desiatky miliónov eur. Nie však zásluhou skvalitnenia samotného výberu, ale vyťahovaním peňazí z firemných účtov. Lebo čo sú licencie, čo znamená zmena podmienok v odpisovaní strát? Je to zvyšovanie daní viac či menej skrytým spôsobom, navyše v parlamente vpašovaným do zákona pokútnym spôsobom. Potichu, bez pripomienkovania, takmer akoby tajne... Takže nemýľme si skvalitnenie výberu daní s ich zvyšovaním. Premiér to však vníma ako boj proti daňovým únikom, „pri ktorom platí zásada nepoľaviť v politike nulovej tolerancie,“ napísal. Úľak v Smere-SD vyvolal zrejme prepad výberu daní po hospodárskej kríze. Tá sa však podľa premiéra nemala Slovenska dotkúť... Kiež by vláda bola rovnako prísna aj na seba ako na firmy a prijala sľúbené sprísnenie pravidiel financovania politických strán.
Kabinet svojimi opatreniami nezasadzuje údery len podvodníckym firmám, ktoré okrádajú štát na daniach, ale aj poctivým. Na druhej strane sa však ani v tomto roku neodhodlal na  poctivý audit výdavkov a nenašiel odvahu osekať ešte stále „hrubú slaninu“ svojho finančného vankúša. Ak ďalší ekonóm hovorí, že pre tieto a pripravené opatrenia pre rok 2014 nevidí svetlo na konci tunela, ostáva len dodať, že operácia na ozdravenie verejných financií sa zrejme podarí. Ale čo firmy? Hlavne tie menšie. Azda sa z toho zotavia. Istotu však nemajú.

Brzdou roka v biznise je Zákonník práce

Tisíce ľudí majú prácu na hrane zákona

Štát najviac potrestal živnostníkov

Takto sa menili vaše príjmy v tomto roku

01 - Modified: 2005-11-03 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: NHL: Handzuša budú vo Philadelphii častejšie nasadzovať do presiloviek
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 05 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto!
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 15:54