StoryEditor

Buďte iniciatívni. V Luxembursku na to čakajú

30.08.2006, 00:00

Na zamestnanie v Luxembursku Slováci podobne ako ostatní občania nových členských krajín potrebujú pracovné povolenie. Výnimku majú iba záujemcovia o prácu z Cypru a z Malty. Od mája tohto roka však aj Luxembursko zjednodušilo proces vydávania pracovných povolení v niektorých odvetviach, kde im pracovné sily chýbajú. Pružnejšie by mali byť úrady pri vybavovaní pracovných povolení pre prácu v poľnohospodárstve, vo vinohradníctve, v hotelierstve a v stravovacích službách. O vydanie pracovného povolenia pritom nežiada ten, kto prácu hľadá, ale jeho zamestnávateľ, a to na príslušnom úrade práce. Pracovné povolenie udeľuje luxemburské ministerstvo práce.
Existujú až štyri typy pracovných povolení. Líšia sa nielen obdobím platnosti (od jedného roka až po neobmedzený čas), ale aj počtom zamestnávateľov, prípadne sa pracovné povolenie viaže len na čas štúdia alebo stážového pobytu.
Ak ste pricestovali do krajiny a chcete si tu hľadať zamestnanie, musíte sa preukázať platným občianskym preukazom alebo pasom a do ôsmich dní sa zaregistrovať na pobyt v mieste bydliska. Ak pobyt prekročí tri mesiace, musíte požiadať o povolenie na pobyt. Ekonomicky aktívni obyvatelia Luxemburska dostanú zelenú kartu na päť rokov, ktorú možno vždy obnoviť. Študentom sa karta dáva maximálne na rok. Potom si ju musia obnoviť.

Iniciatívne a po francúzsky
Jednou z ciest je napríklad využitie verejnej služby zamestnanosti -- ADEM. K dispozícii sú aj agentúry dočasného zamestnávania, ktoré poskytujú svojim klientom dočasnú prácu na špecifické úlohy. Tieto agentúry musia mať povolenie ministerstva práce a zamestnanosti. Ak si hľadáte prácu sami a ste aktívni, je to len dobre. Žiadosti z vlastnej iniciatívy sú v Luxembursku totiž bežné. Všetky odvetvia, hlavne banky, sú na ne zvyknuté, hlavne od absolventov škôl. Väčšina odvetví v skutočnosti očakáva takéto žiadosti od ľudí hľadajúcich prácu.
Žiadosti sa zväčša píšu rukou. Pokiaľ nie je napríklad v inzeráte uvedené inak, žiadosť sa píše vo francúzštine. Žiadosti na medzinárodné pozície môžu byť tiež v angličtine. Prax je u luxemburských zamestnávateľov rovnako potrebná ako študijné výsledky, známky zo skúšok a znalosť cudzích jazykov. To všetko je potrebné uviesť do žiadosti. K žiadosti sa prikladá životopis a fotografia. Životopis má zvyčajne dve strany A4 písané na počítači a poskytuje informácie o žiadateľovom školení a predchádzajúcej praxi v chronologickom poradí.

Tisícka za byt, euro za pivo
V Luxembursku existuje pre všetky druhy zamestnaní zákonom stanovená minimálna mzda. Automaticky sa upravuje podľa indexov. Nekvalifikovaní pracovníci starší ako 18 rokov majú nárok na plnú minimálnu mzdu. V prípade kvalifikovaných pracovníkov (odborné vzdelanie, prax) sa táto mzda zvyšuje, mladší pracovníci dostávajú menej. Plná minimálna zákonom stanovená mzda pre nekvalifikovaných pracovníkov od 18 rokov je okolo 1 400 eur. Kvôli relatívne nízkym daniam a sociálnym odvodom je čistá mzda v tejto krajine lákavá. Veď napríklad pohár piva, liter benzínu, liter mlieka alebo miestne noviny stoja okolo jedného eura. Denné menu v miestnej reštaurácii zoženiete za desať eur. Nájomné je však vysoké -- štvorizbový byt priemernej kvality v meste stojí bez poplatkov za energie zhruba tisíc eur. Ani doprava nie je lacná. Cena cestovného lístka mestskej hromadnej dopravy v Luxemburgu na jednu jazdu v autobuse je 1,20 eura.
Podľa materiálov EURES a údajov Veľvyslanectva SR v Bruseli

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 08:06