StoryEditor

O štipendium sa zaujímajte o rok skôr

07.11.2006, 23:00

Štúdium vo Švajčiarsku nie je lacná záležitosť. Štipendium, hoci aj na vybrané odbory a doktorandov, je preto viac ako vítané. Možností je viacej. Záleží aj na pripravenosti sa o ne uchádzať.
Štipendiá švajčiarskej vlády
Spomedzi študentov denného štúdia majú šancu získať ich napríklad tí, ktorí navštevujú školy umeleckého zamerania a chceli by na švajčiarskych univerzitách či technologických inštitútoch absolvovať deväťmesačné štúdium. Štipendiá švajčiarskej vlády na rovnako dlhý pobyt sú určené aj záujemcom o postgraduálne štúdium umeleckého aj iného zamerania. Žiadať o štipendium treba poslať vždy v októbri, rok pred začiatkom akademického roka, na ktorý chce žiadateľ vycestovať. Výška v tomto roku prerozdeľovaného štipendia bola 1 820 švajčiarskych frankov mesačne a slúži na životné náklady -- študenti z nich nemôžu uhradiť ani školné, ani cestovné náklady. Prijímajúca strana hradí zdravotné poistenie. Žiadosti prijíma nezisková organizácia SAIA. Na jej webovej stránke nájdete prihlášku a zoznam potrebných dokumentov. Podrobné informácie o štipendiách švajčiarskej vlády možno nájsť tiež aj na stránke švajčiarskeho federálneho pracoviska pre vzdelanie a výskum State Secretariat for Education and Research www.sbf.admin.ch.
Národný štipendijný program
Ďalšou možnosťou, ako získať štipendium do Švajčiarska, je Národný štipendijný program. Štipendium z tohto programu sa tento rok udeľovalo pre študentov vo výške 1 800 švajčiarskych frankov a 2 000 švajčiarskych frankov mesačne pre doktorandov. Štipendium možno získať na jeden až dva semestre štúdia. Peniaze slúžia opäť na úhradu životných nákladov. Na rozdiel od štipendií švajčiarskej vlády sa však možno uchádzať navyše o poskytnutie cestovného grantu. Najbližšie uzávierky na podávanie žiadostí na adresu SAIA na pobyty v letnom semestri 2006/2007 sú 15. novembra a na pobyty v školskom roku 2007/2008 15. mája.
Pre fyzikov
Okrem štipendií švajčiarskej vlády môžu získať výskumní pracovníci a záujemcovia o doktorandské a postdoktorandské štúdium štipendiá z Európskeho centra pre časticovú fyziku CERN. Tieto odborné štipendiá sa udeľujú na jeden až dva roky. Prihlášky sa podávajú on-line. Viac informácií na www.cern.ch.

Ako na to?
-- O to, či môžete získať štipendium, sa zaujímajte minimálne rok pred plánovanou cestou.
-- Pri štipendiách švajčiarskej vlády sa uprednostňujú uchádzači, ktorí plánujú štipendijný pobyt v rámci spolupráce medzi univerzitami. Znevýhodnení budú uchádzači, ktorí už žijú vo Švajčiarsku alebo v tretej krajine.
-- Kým podáte prihlášku, informujte sa, či je možné na zvolenej švajčiarskej univerzite absolvovať plánovaný študijný program alebo výskumný projekt. Skontaktujte sa preto so švajčiarskym profesorom či vedúcim postgraduálneho študijného programu. Odporúča sa zaslať im detailný študijný plán, životopis a kópie diplomov a vysvedčení.
-- Rátajte s tým, že úroveň vašej znalosti jazyka preskúšajú aj na Veľvyslanectve Švajčiarskej konfederácie v SR.
-- Súčasťou prihlášky je akceptačný list, teda potvrdenie o tom, že univerzita či inštitút vo Švajčiarsku sú pripravené vás prijať.
-- Kandidát môže poberať len jedno štipendium.
zdroj: SAIA

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
23. apríl 2024 23:10