20.01.2008, 23:00


Na detroitskom autosalóne v januári tento rok predstaví Land Rover svoju víziu budúcnosti v podobe štúdie LRX Concept. Pôsobí kompaktnejšie, má nižšiu hmotnosť a disponuje pokrokovými technológiami. LRX je definovaný ako cross-cupe. Rozmerovo je menší ako Freelander 2.
Zaujímavo je riešená trojrozmerná kapota, nízka línia strechy a energický výraz je zvýraznený aj kolesami v každom rohu karosérie.
Interiér kabíny je založený na kombinácii kože v dvoch farebných odtieňoch sýtej béžovej a tmavej čokoládovej farby a detailmi z lešteného hliníka. Dizajn stredovej konzoly vyjadruje športovú dynamiku. Elektronický displej združeného prístroja na báze LCD využíva "plávajúcu" grafiku na vytvorenie trojrozmerného vzhľadu a umožňuje interakciu s dotykovým displejom.

Optimalizuje trakciu
Grafika prístrojov zobrazuje údaje v rozličných vrstvách v závislosti od ich dôležitosti, aby vodič dostával maximum relevantných informácií pri minimálnom rozptýlení. Keď je to vhodné, dochádza k presunu zobrazených informácií medzi hlavným združeným prístrojom a ovládacím dotykovým monitorom. Zmena "osobnosti" vozidla pri zmene režimu pohonného ústrojenstva sa odráža v zmene farby osvetlenia kabíny -- zelenej pri ekonomickom režime, červenej pri športovom a modrej pri štandardnom režime. Land Rover LRX poskytuje široké možnosti jazdných schopností vo svojej triede. Využíva na to systém stáleho pohonu všetkých kolies, zjazdovú automatiku Hill Descent Control, ako aj špeciálnu verziu systému Land Rover Terrain Response. Optimalizuje sa tým trakcia a jazdné vlastnosti na ťažkom povrchu siahajúcom od zľadovatenej cesty po mokrú trávu, štrk a sneh. V záujme predurčenia LRX pre jazdu po asfaltovanej ceste Terrain Response obsahuje aj režim "Eco" na zníženie emisií pri jazde v meste. Navyše nízka hmotnosť a znížený aerodynamický odpor, prameniaci z malej čelnej plochy, výrazne prispievajú k nízkej spotrebe paliva a k zníženiu emisií CO2.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/prilohy, menuAlias = prilohy, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 08:29