StoryEditor

Slovenský kultúrny kolos stojí pred rozhodnutím

Osud novostavby Slovenského národného divadla možno získa v najbližších dňoch jasnejšie kontúry. Ministerstvo kultúry by malo do 15. decembra vypracovať návrh na získanie súkromného investora, za ktorého peniaze by sa dostavala a prevádzkovala novostavba SND alebo podmienky, za akých by bolo možné túto budovu predať.

Osud novostavby Slovenského národného divadla možno získa v najbližších dňoch jasnejšie kontúry. Ministerstvo kultúry by malo do 15. decembra vypracovať návrh na získanie súkromného investora, za ktorého peniaze by sa dostavala a prevádzkovala novostavba SND alebo podmienky, za akých by bolo možné túto budovu predať. Nádej na dokončenie zo štátnych peňazí totiž padla spolu s októbrovým rozhodnutím vlády, že investície do SND zastaví. Hlavným argumentom bola okrem finančne nákladnej dostavby aj budúca drahá prevádzka novej budovy. Aj preto sa na budúci štvrťrok práce na divadle oficiálne zastavia. Pokiaľ by predaj alebo získanie súkromného investora zostali v nedohľadne, ministerstvo financií zatiaľ rezervovalo v štátnom rozpočte 50 miliónov korún na zakonzervovanie stavby.
Napriek tomu, že ešte v stredu nevedelo ministerstvo kultúry sformulovať základné kritériá, ktoré by mal potenciálny investor spĺňať, minister kultúry Rudolf Chmel pre HN uviedol, že sa mu zatiaľ vidí ako optimálny variant výber strategického partnera. Ten by mal dať nielen prostriedky na dokončenie budovy, ale sa aj podieľať na jej budúcej prevádzke. "Vyslovene kupec na odpredaj budovy sa zatiaľ nehlási, skôr sa hlásia investori na prevádzku," povedal Chmel.
Podľa hovorcu ministerstva financií Petra Papanka, prioritou tohto ministerstva je situáciu vyriešiť a je jedno, či odpredajom alebo investorom na dokončenie stavby a jej prevádzku. "Päťdesiat miliónov na zakonzervovanie by znamenalo zvýšenie deficitu štátneho rozpočtu. Nič by sa pritom nevyriešilo. Zakonzervovanie by znamenalo len odklad skutočného riešenia," povedal Papanek.
Rovnaký názor má aj technický riaditeľ SND Milan Vajdička. Podľa neho zakonzervovanie stavby navyše zmení strednodobé plány SND. "Od roku 1992 sa systematicky zaoberáme rozšírením prevádzky aj o novostavbu SND. O jej využití pre divadlo nemáme pochybnosti. Veď opak by znamenal umŕtvenie jedenapolmiliardových investícií do špeciálnych divadelných technológií, ktoré už sú v stavbe SND zabudované," povedal pre HN Vajdička. Čo sa týka odpredaja divadla, zdôrazňuje, že v Európe nie je známy príklad, že by národné, kráľovské alebo štátne divadlo prevádzkoval súkromný investor. "V Európe sú tieto divadlá financované z verejných zdrojov. Ale nič nie je nemožné," uzavrel Vajdička.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/slovensko-a-svet, menuAlias = slovensko-a-svet, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 04:06