StoryEditor

Na súkromné penzie sporíme kratšie

19.04.2012, 00:00
Sporenie na súkromný dôchodok už funguje od začiatku mesiaca podľa nových pravidiel.

Okrem toho, že je 2. pilier pre novosporiteľov už povinný, zmenil sa aj počet fondov, v ktorých sa dá investovať, povinná dĺžka sporenia a systém garancií.

Šesť mesiacov na stratégiu
Najväčšou zmenou je, že vstup do druhého piliera je povinný pre ľudí, ktorí sa narodili po 31. decembri 1970. Znamená to, že ak vám vznikne prvé dôchodkové poistenie, teda sa napríklad zamestnáte, alebo sa stanete ako živnostník povinným platiteľom odvodov na sociálne poistenie, alebo ich začnete platiť do Sociálnej poisťovne dobrovoľne, takisto automaticky vstupujete aj do 2. dôchodkového piliera.

Do šiestich mesiacov po vstupe si musíte vybrať správcovskú spoločnosť, v ktorej si chcete svoje úspory na dôchodok odkladať. „Pokiaľ tak sporiteľ neurobí, Sociálna poisťovňa mu sama určí niektorú zo správcovských spoločností,“ upozorňuje Jaroslav Pilát, člen Predstavenstva Dôchodkovej správcovskej spoločnosti Poštovej banky. Poisťovňa vyberie spoločnosť na základe rotačného princípu postupného priraďovania podľa abecedného zoznamu spoločností. „Nerozhodného sporiteľa automaticky zaradí do zmiešaného dôchodkového fondu,“ dopĺňa Pilát.

Novosporitelia majú však aj po aprílových zmenách možnosť vystúpiť z 2. piliera, a to najneskôr do dvoch rokov. Ak z neho vystúpite, bude sa to brať tak, ako keby ste v 2. pilieri nikdy neboli. To však nemôžu urobiť tí, ktorí doň vstúpili dávnejšie. „Ten, kto sa stal sporiteľom pred 1. aprílom 2012, nemá možnosť vystúpiť,“ vysvetľuje Pilát.
Dnes si na súkromný dôchodok v správcovských spoločnostiach sporí takmer jeden a pol milióna ľudí. Tie podľa Asociácie správcovských spoločností spravovali k januáru tohto roka viac ako 4,6 miliardy eur.

Väčší výber
Po novom si môžu sporitelia vybrať namiesto z troch až zo štyroch dôchodkových fondov, kde sa budú ich budúce dôchodky zhodnocovať. Pôvodné tri fondy len zmenili svoj názov, k nim pribudol nový – indexový fond. Zároveň bude jediným, do ktorého dôchodkové spoločnosti nebudú zasahovať. Bude len priamo kopírovať vývoj vybraných indexov. „Výhodou pre sporiteľa je to, že od 1. apríla nemusí mať peniaze len v jednom fonde, ale aj v dvoch,“ hovorí generálny riaditeľ dôchodkovej správcovskej spoločnosti VÚB Generali Viktor Kouřil. Pomer medzi fondmi si môže určiť sporiteľ sám, avšak s tým, že jeden z fondov musí byť dlhopisový. Zmenili sa tiež garancie za vložené peniaze. Zostali len v dlhopisovom dôchodkovom fonde, vo zvyšných troch nie sú.

Konkurencia v poplatkoch
Upravili sa aj poplatky správcovským spoločnostiam. Za vedenie účtu je to najviac jedno percento z príspevku sporiteľa, kým doteraz bolo jedno percento stanovené ako pevná sadzba poplatku. To má vytvoriť konkurenciu medzi dôchodkovými správcovskými spoločnosťami, pretože poplatok môžu znížiť, prípadne ho úplne zrušiť, aby získali sporiteľov. Odplata za správu dôchodkového fondu zostáva na pôvodnej úrovni 0,3 percenta ročne z majetku dôchodkového fondu, avšak v indexovom dôchodkovom fonde je to iba 0,2 percenta ročne.

Od apríla sa zaviedol aj takzvaný benchmark alebo referenčná hodnota. Tá odzrkadľuje investičnú stratégiu správcu v konkrétnom dôchodkovom fonde, vďaka čomu by mal sporiteľ lepšie odhadnúť výnosy a zhodnotiť mieru rizika v danom fonde. Sporiteľ podľa neho zistí, koľko z majetku fondu chce správca investovať do peňažných, dlhopisových či akciových investícii.

Kratšie sporenie
Výrazne sa skrátila aj dĺžka sporenia potrebná na to, aby sporiteľ mohol čerpať penziu aj z druhého dôchodkového piliera. Z pôvodných 15 je to už len 10 rokov. To znamená, že prvé dôchodky začnú správcovia vyplácať už v roku 2015. Odborník na druhý pilier Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Ján Šebo tvrdí, že aj táto kratšia lehota bude stačiť na to, aby sa uložené peniaze dostatočne zhodnotili. „Od roku 2005 sa všetky konzervatívne (dnes už dlhopisové) dôchodkové fondy zhodnotili, teda dosiahli pozitívny výnos. Pokiaľ by nevstúpila do platnosti novela zákona z roku 2009, je takmer isté, že by sa pozitívne zhodnotili aj všetky vyvážené (zmiešané) a rastové (akciové) dôchodkové fondy. Dokonca aj indexový dôchodkový fond, ak by v tom čase existoval, by dosiahol pozitívny výnos.“

01 - Modified: 2004-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Znova sú tu povodne 02 - Modified: 2004-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Do tretice všetko dobré 03 - Modified: 2004-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Za mrežami je ďalšia skupinka 04 - Modified: 2004-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chudáci policajti 05 - Modified: 2004-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Číslo
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/tema-poradne, menuAlias = tema-poradne, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. apríl 2024 09:50