StoryEditor

Nemám zmluvu! Beriem hotovosť

05.03.2012, 23:00
Všeobecný lekár musí mať zmluvu so zdravotnou poisťovňou, u špecialistu si možno priplatíte.

Vypovedal váš lekár zmluvu s vašou zdravotnou poisťovňou a chcete vedieť, kto vás teraz ošetrí? Túto otázku by si mali položiť hlavne poistenci najväčšej súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera. Zmluvy s ňou totiž vypovedalo 2 500 ambulancií v rámci občianskeho združenia Zdravita a 600 zo Slovenskej lekárskej komory. Dôvod? Nízke platby v zdravotníctve a zvýšenie platov lekárov a zdravotných sestier, na ktoré nemajú dostatok financií. Pre poistencov to znamená, že už o mesiac si vyšetrenie v ambulanciách zaplatia možno z vlastného vrecka.

Lekári chcú zvýšenie o 20 percent
Ako hovorí Ladislav Pásztor, generálny riaditeľ Zdravity a prezident Asociácie súkromných lekárov SR, regionálne ide prakticky o celé Slovensko. „Konkrétnych lekárov je zbytočné uvádzať, lebo rokovania sú v plnom prúde a obidve strany prezentovali vôľu dohodnúť sa.“

Zmluvy o poskytovaní zdravotnej starostlivosti so zdravotnými poisťovňami sa podľa neho obvykle uzatvárajú na jeden rok. „Zmluvy s Dôverou sú uzatvorené do 31. marca, so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a s Union zdravotnou poisťovňou do 30. júna tohto roka. Dôvere sme zmluvy vypovedali len z dôvodu, že vo všeobecných zmluvných podmienkach máme uvedené, že v prípade, ak sa zmluva nevypovie pred vypršaním jej splatnosti, tak sa automaticky predlžuje o ďalší rok. Keďže chceme vyrokovať zvýšenie cien, nechceli sme riskovať automatické predĺženie so starými cenami,“ spresňuje Pásztor.

V zmluvách so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a Union zdravotnou poisťovňou klauzula o ich automatickom predlžovaní nie je, a teda nemá význam ich vypovedať. Ak by k tomu predsa len došlo, výpovedná lehota sú tri mesiace. „Budeme požadovať rovnako okolo 20-percentné zvýšenie cien kapitačných platieb, cien bodu aj limitov, ako v prípade Dôvery,“ uzatvára Pásztor.



Kto ma ošetrí?
Lekári zatiaľ, do konca marca, pracujú v štandardnom režime a klient žiadnej zdravotnej poisťovne by nemal mať problém s ošetrením. Čo však v prípade, ak po tomto termíne neobnovia zmluvy?

To, či váš lekár vypovedal zmluvu s vašou zdravotnou poisťovňou, zistíte na internetovej stránke poisťovne alebo priamo u lekára. Ten je totiž zo zákona povinný informovať vás pred ošetrením o tom, že nemá zmluvu s vašou poisťovňou. Lekári to často napríklad nálepkou s logami zmluvných poisťovní na dverách v čakárni. Vy máte dve možnosti. Buď si ošetrenie u špecialistu zaplatíte, alebo si nájdete iného – zazmluvneného lekára. „Takáto situácia by však nemala nastať v prípade všeobecného lekára, ktorý má zo zákona povinnosť mať zmluvu so zdravotnou poisťovňou – rovnako ako poisťovňa s ním, ak má čo len jedného jej poistenca. Nemalo by sa teda stať, že všeobecný lekár je bez zmluvy,“ vysvetľuje Zuzana Horníková z poisťovne Dôvera. Potvrdzuje to i Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. „To znamená, že ak zdravotná poisťovňa neuzavrie zmluvu so všeobecným lekárom, ktorý má podpísanú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti aspoň s jedným jej poistencom, porušuje zákon a úrad ju môže sankcionovať,“ povedala hovorkyňa úradu Radoslava Muchová.

Sankcia hrozí aj všeobecným lekárom, ktorí si nesplnia povinnosť uzavrieť zmluvu so zdravotnou poisťovňou. Im ju však môže udeliť vydavateľ povolenia – samosprávny kraj.

Poradovník vás nezachráni
Čo mám však robiť, keď na zákrok čakám v poradovníku a lekár zruší zmluvu s poisťovňou? Podľa Radoslavy Muchovej by mala zdravotná poisťovňa poistencovi zabezpečiť poskytnutie plánovanej zdravotnej starostlivosti u iného zmluvného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti aspoň v približnom termíne. Ak sa totiž poskytovateľ stal nezmluvným, nemá povinnosť poskytnúť plánovanú zdravotnú starostlivosť, pretože by si za ňu mohol oprávnene pýtať priamu úhradu. „Poistenec by v tomto prípade mohol požiadať zdravotnú poisťovňu o príspevok na poskytnutie zdravotnej starostlivosti u nezmluvného lekára. Musí tak urobiť ešte pred poskytnutím zdravotnej starostlivosti,“ dodáva.

01 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TV tipy 02 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najnavštevovanejšie filmy v slovenských kinách (8.-14. júla) 03 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Škola rocku 04 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Winsletová bez spomienok 05 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Svadbou sa ani v rozprávke nič nekončí 06 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Filozofi do vrecka
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/tema-poradne, menuAlias = tema-poradne, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 17:43