StoryEditor

Nie predaj, ale zámena?

09.03.2009, 23:00

Na môj dopyt vo veci údajného predaja budovy Slovenského veľvyslanectva v Moskve (Otázky pre ministra Miroslava Lajčáka, HN, 18. februára 2009) som dostal od Ministerstva zahraničných vecí SR nasledujúcu odpoveď:

"Vážený pán Čarnogurský,

v zmysle zákona č. 211/2000 o slobodnom prístupe k informáciám k Vašej žiadosti o informáciu zo dňa 11. 2. 2009 uvádzame, že Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky neuvažuje o predaji budovy zastupiteľského úradu v Moskve, ale hľadá možnosti výhodnej zámeny predmetného objektu za objekt adekvátny jeho potrebám.

Na základe rozhodnutia vedenia ministerstva bol slovenský zastupiteľský úrad v Moskve poverený vykonať prieskum trhu nehnuteľností, vypracovať príslušné analýzy a informovať ministerstvo zahraničných vecí o možnostiach nadobudnutia objektu vhodného pre potreby zastupiteľského úradu. Za splnenie pokynu ústredia adresovaného príslušnému zastupiteľskému úradu je zodpovedný vedúci zastupiteľského úradu.

Dôvody na zámenu objektu zastupiteľského úradu sú nasledujúce:

- nadrozmernosť objektu pre reálne potreby zastupiteľského úradu - v súčasnosti sa takto využíva približne 30 % priestorov,

- efektivita vynakladania prostriedkov štátneho rozpočtu na jeho prevádzku,

- vysoké investičné náklady,

- znižovanie počtu zamestnancov zastupiteľského úradu,

- komplikácie vo vzťahu k orgánom Ruskej federácie súvisiace so súčasným spôsobom využívania objektu,

- povinnosť Ministerstva zahraničných vecí SR, v súlade s platným zákonom o štátnom rozpočte, po realizácii zámeny, odviesť do štátneho rozpočtu príjmy vo výške 66,4 mil. eur.

Zmena sídla prichádza do úvahy len vtedy, ak sa na trhu podarí nájsť ideálny objekt pre reálne potreby zastupiteľského úradu a jeho zámenu realizovať v súlade so zákonom, za podmienok výhodných pre Slovenskú republiku."

Ján Čarnogurský (1944)

advokát, bývalý premiér. Môžete očakávať texty s filozofickým, náboženským a globálnopolitickým rozmerom. Najmä ruským.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 07:49