StoryEditor

Ukrajina sa prepočítala

26.01.2009, 23:00

Plynová kríza sa nateraz šťastne skončila a Slovensko aj ďalšie krajiny dostávajú opäť ruský plyn. Možno sa pokúsiť o určenie víťazov, porazených a zmúdrených z krízy.

Pripomeňme, že kríza prepukla koncom decembra minulého roku, keď sa Rusko a Ukrajina nedohodli na dodávkach plynu pre Ukrajinu. Skončila sa v polovici januára tohto roku, keď sa Ukrajina a Rusko dohodli o dodávkach plynu pre Ukrajinu. Medzitým sa do veci zapojila Európska únia a na ukrajinských hraničných kompresorových staniciach zaujali miesto medzinárodní pozorovatelia. Pri rokovaniach v decembri 2008 ponúkalo Rusko Ukrajine dodávky plynu za cenu 250 USD za 1000 m3. Ukrajina vtedy s tým nesúhlasila a prerušila rokovania. Podľa terajšej dohody, Ukrajina platí európsku cenu, ktorá je 450 USD za 1000 m3 mínus 20 %, t. j. platí 360 USD za 1000 m3 plynu. Čiže, platí o 110 USD viac ako ponúkalo Rusko v decembri minulého roku. Rusko platilo a platí Ukrajine tranzitné poplatky 1,70 USD za prepravu 1000 m3 na 100 km. Je to asi polovičná cena bežných tranzitných poplatkov, ktoré sa účtujú v Európe vrátane Slovenska. Podľa dohody, keď Ukrajina bude platiť európsku cenu, ktorá je teraz 450 USD, Rusko bude platiť európsku cenu za tranzit. Je jasné, že európska cena za tranzit, ktorú bude potom Ukrajina dostávať, nevyrovná cenu za plyn, ktorú bude musieť potom Ukrajina platiť.

Slovensko má podzemné zásobníky plynu, ktorých kapacita by mala stačiť asi na tri mesiace spotreby plynu. Počas krízy sme však mali zásoby iba na dva týždne, pretože nedokážeme pretlačiť plyn zo Záhoria, kde sú zásobníky, na Východ. No keď to išlo z Česka na Slovensko, malo by to ísť aj zo Záhoria ku Košiciam.

Ján Čarnogurský (1944)

advokát, bývalý premiér. Môžete očakávať texty s filozofickým, náboženským a globálnopolitickým rozmerom. Najmä ruským.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 01:00