StoryEditor

Chudobní a daň Robina Hooda

21.07.2008, 00:00

Cieľom takzvanej dane Robina Hooda je dodatočné, alebo ak chcete, mimoriadne zdanenie niektorých spoločností či sektorov ekonomiky. Je to jedna z ďalších myšlienok centrálneho mozgu ľudstva. Tento prístup v reálnej ekonomike môže vyvolať Efekt Robina Hooda. Z tradičného hľadiska histórie a ekonomiky sa dá opísať nasledovne. Obchodníci, ktorí vozili v Anglicku tovary cez Sherwoodsky les do určitého regiónu krajiny, tam narazili na dobroprajného zbojníka Robina Hooda. Obchodníkom bral tovar a rozdával ho chudobným. Chudobnými sa stali vraj preto, lebo obchodníci predávajú tovar draho. Výsledkom zboja je to, že obchodníci prestali voziť tovar do regiónu cez Sherwoodsky les.
Reakcia trhov, alebo ak chcete ekonomického systému je nasledujúca: Ponuka tovaru v dôsledku ozbíjania, alebo dodatočného zdanenia je nižšia. Zníženie ponuky znamená rast ceny nedostatkového tovaru. Vďaka efektu Robina Hooda sa môžu chudobní stať ešte chudobnejšími.
Napríklad v XIX. storočí sa efekt Robina Hooda rozšíril v niektorých krajinách. Bolo to aj tým, že redistribúcia príjmov sa začala robiť prostredníctvom sily. Niektoré krajiny začali vstupovať do ekonomických systémov silou - politickou či vojenskou. Prítomnosť býva často nepoznanou minulosťou.
Pripomeňme si jeden z prejavov efektu Robina Hooda. Napoleon sa v jeden deň rozhodol, že zavedie kontinentálnu blokádu na všetkých tovary vyrobené v Anglicku. V dôsledku efektu Robina Hooda ceny mnohých tovarov v Európe stúpli. Zároveň to vytvorilo dobré podmienky na ekonomickú aktivitu iných tretích krajín. Ich výrobcovia začali v
dôsledku výroby a predaja blokovaných tovarov získavať čoraz vyššie príjmy. Vďaka dodatočným príjmom ich ekonomiky začali rásť rýchlejšie ako ekonomika, ktorá zablokovala predaj tovarov z Albionu.
Ak sa dnes niekto pokúsi využiť efekt Robina Hooda, teda dodatočné či mimoriadne zdanenie, výsledok je veľmi jednoduchý. Kapitál, ktorý očakával určitú výšku výnosu a nedosiahne ho v určitom ekonomickom prostredí, pretože sa zmenili podmienky, nebude chcieť v ňom pracovať. Presunie sa niekam inam. Bude to tam, kde výnosy z kapitálu nebudú podliehať nápadom centrálneho mozgu ľudstva. Podobnosť so súčasnosťou na Slovensku je čisto náhodná.

Vladimír Bačišin, ekonomický poradca

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 01:37