StoryEditor

Lech Walesa

15.12.2008, 23:00

Začiatkom decembra som sa zúčastnil v Gdansku na milej a zaujímavej oslave. Zakladateľ poľského hnutia Solidarita a exprezident Poľska Lecha Walesa oslavoval 25. výročie udelenia Nobelovej ceny mieru. Výročie využil ako príležitosť na bilanciu doterajšej cesty Poľska, na diskusiu o súčasných ekonomických problémoch a, samozrejme, aj na prezentáciu Poľska pred celým svetom. Na oslave sa zúčastnilo šesť laureátov Nobelovej ceny mieru osobne a ďalší poslali video so svojím príspevkom. Osobne prišiel pozdraviť Lecha Walesu a vzdať hold poľskej Solidarite francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, predseda Európskej komisie José Barroso, predseda nórskeho výboru pre udeľovanie Nobelovej ceny mieru a ďalší. Medzi laureátmi Nobelovej ceny mieru nechýbal tibetský dalajláma. Jeho prejav v panelovej diskusii pôsobil nekonfrontačným dojmom voči Číne. Michail Gorbačov poslal videonahrávku. Pozdravil Lecha Walesu, ale väčšiu časť svojho príspevku venoval podpore generála Jaruzelského, proti ktorému sa v Poľsku v súčasnosti vedie proces za vyhlásenie vojnového stavu v Poľsku. V panelovej diskusii vystúpil aj maďarský predseda vlády Ferenc Gyurcsány. O Lechovi Walesovi sa v Poľsku v súčasnosti veľa diskutuje, pretože tamojší Ústav pamäti národa vydal knihu, v ktorej tvrdí, že Lech Walesa podpísal spoluprácu s vtedajšou poľskou Štátnou bezpečnosťou. Najväčšie poľské mienkotvorné noviny Gazeta Wyborcza sa však postavili na stranu Lecha Walesu. Na konferencii vystúpil poľský predseda vlády Donald Tusk a povedal, že Walesa je hrdinom Poľska a na tomto hodnotení Walesu sa nič nebude meniť. Ktorýsi účastník konferencie vyslovil vetu, že každý národ je povinný chrániť si svoje legendy.
Konferencia v Gdansku patrí k záverečným medzinárodným bilanciám odporu proti komunizmu a jeho pádu v krajinách bývalého východného bloku. Prejavy západných účastníkov konferencie potvrdili, že boj proti komunizmu na východe považujú za integrálnu súčasť zjednocovania Európy ešte skôr, než Brusel formálne prizval exkomunistické krajiny k členstvu v dnešnej Európskej únii.

Ján Čarnogurský (1944)

advokát, bývalý premiér. Môžete očakávať texty s filozofickým, náboženským a globálnopolitickým rozmerom. Najmä ruským.


menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 07:17