StoryEditor

Kradnúť sa nemôže. Pred voľbami

20.08.2009, 00:00

Premiér Robert Fico urobil výnimočné rozhodnutie: už mu nestačí odvolávanie ministrov životného prostredia z manufaktúry Jána Slotu ako na bežiacom páse, už jednoducho vezme SNS celé ministerstvo. Pár mesiacov pred parlamentnými voľbami sa totiž na koaličné zmluvy nehľadí, najmä ak niekto svojimi aférami ťahá ku dnu všetkých.

Na standing ovations pre premiéra je však naozaj priskoro. Jeho opakované konanie na základe informácií z pranierovaných médií je skrytým priznaním totálneho zlyhania elementárnych kontrolných mechanizmov - Najvyššieho kontrolného úradu SR, Slovenskej informačnej služby či proklamovanej krížovej kontroly na ministerstvách. Na rezorte životného prostredia sedia od roku 2006 štátni tajomníci za Smer-SD. Ak nemali kompetencie, mali mať aspoň informácie. Ak nemali ani informácie, tak nefungovala krížová kontrola, ktorú mali nominácie ministrov za SNS a štátnych tajomníkov za Smer zabezpečiť. Ak nefungovala krížová kontrola, mal zakročiť šéf exekutívy - predseda vlády SR.

Bolo by naivné sa domnievať, že tunely k štátnym peniazom sa naučili kopať iba nominanti SNS a ĽS-HZDS. Robert Fico však veľmi rýchlo pochopil, že demonštratívne vyhadzovy nastrčených národniarskych figúrok majú vo verejnosti silnejší ohlas ako konfrontácia ľudí s predvolebnými sľubmi v oblasti hospodárskej a sociálnej politiky. Ak klesá výkonnosť ekonomiky a rastie nezamestnanosť, je evidentné, že voliči vládnej koalície, resp. Smeru, to budú skôr či neskôr spájať s vládnucimi stranami, resp. Smerom.

Popularita Roberta Fica a spol. sa dlhodobo držala na unikátnych číslach, ale začala klesať. Toto bol odjakživa hlavný politický kompas premiéra, ktorý má neuveriteľne citlivo vyvinutý zmysel pre marketing. Toto je ten najväčší problém, ktorý z neho robí vyhláseného bojovníka proti klientelizmu a zlodejine vo vlastných koaličných radoch. Ak sa kradne zo štátneho, daňový poplatník to necíti, ak sa však verejná zlodejina stane nástrojom na riadenie ministerstva, v očiach ľudí to znamená vinu kolektívnu.

Premiér Robert Fico výnimočné rozhodnutie spraviť musel, eseročka Jána Slotu s názvom SNS totiž viedla k politickému bankrotu celú vládnu koalíciu. Plynie z toho nová ľudová múdrosť: kradnúť sa na Slovensku dá, ale preboha - nikdy nie pred voľbami!

Peter Vavro, šéfredaktor Hospodárskych novín, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 18:26