StoryEditor

Valdajský klub

06.10.2009, 00:00

V polovici septembra som sa opäť zúčastnil na zasadnutí Valdajského klubu. Tentoraz nás usporiadatelia zaviezli až do Jakutska na rieku Lenu. V Jakutsku je druhé najväčšie ťažisko diamantov na svete. Rozsah tohto článku nedovoľuje podrobnú správu, preto len perličky, ktoré predniesli účastníci diskusie, alebo ktoré zazneli počas diskusie s vedúcimi ruskými predstaviteľmi. Dohoda podpísaná počas návštevy Baracka Obamu v Moskve neobmedzuje ani Rusko, ani USA. Stropy medzikontinentálnych rakiet aj jadrových hlavíc sú stanovené presne tak, ako si to obe strany želali. Účastník z Iránu povedal, že Irán je veľmi vďačný americkému prezidentovi Georgeovi Bushovi za to, že Irán zbavil dvoch nepriateľov - Saddáma Husajna v Iraku a Talibanu v Afganistane.

Predseda Gazpromu Alexej Miller - to sme už boli naspäť v Moskve - odhaduje, že v roku 2010 cena ropy bude 100 dolárov za barel. Taktiež povedal, že plynovod možno začať stavať vtedy, keď sú uzavreté zmluvy s dodávateľom plynu a odberateľom. Plynovod Nabucco nemá ani jedny zmluvy, ani druhé. Vladimir Putin povedal, že útok na Irán by priviedol k moci ešte väčších radikálov, a to nielen v Iráne, ale aj v iných islamských krajinách.

Vladimir Putin taktiež povedal, že v roku 2012 nebude súťaž medzi Dmitrijom Medvedevom a ním o funkciu prezidenta Ruska, pretože sa dohodnú. Dmitrij Medvedev na rovnakú otázku odpovedal, že rozhodnutie o svojej opätovnej kandidatúre na funkciu prezidenta Ruska prijme až v roku 2012. Španielsky predseda vlády Zapatero na nadväzujúcej konferencii v Jaroslavli povedal, že keď bude Španielsko predsedať Európskej únii od prvého januára budúceho roku, urobí všetko pre to, aby sa vzťahy Európskej únie a Ruska zblížili. Francúzsky predseda vlády Fillon povedal, že Rusko a EÚ by mali vytvoriť spoločný priestor pre pohyb ľudí a tovaru. Ruský prezident Medvedev uverejnil v polovici septembra článok pod názvom "Rusko, vpred". V článku vytýčil strategické ciele rozvoja Ruska na budúce roky.

Ján Čarnogurský (1944)

advokát, bývalý premiér. Môžete očakávať texty s filozofickým, náboženským a globálnopolitickým rozmerom. Najmä ruským.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 12:55