StoryEditor

Ukrajina

15.02.2010, 23:00

Ústredná volebná komisia na Ukrajine vyriekla svoje rozhodnutie. Viktor Janukovyč vyhral prezidentské voľby a stane sa budúcim ukrajinským prezidentom. Už skôr to uznali hlavy rozhodujúcich štátov a posielali Janukovyčovi blahoprajné telegramy. Telegram poslal americký prezident Barack Obama, francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, nemecká kancelárka Angela Merkelová, samozrejme, ruský prezident Dmitrij Medvedev a blahoprajný telegram poslal Janukovyčovi aj náš prezident Ivan Gašparovič. Neschopnosť Julie Tymošenkovej uznať výsledok volieb pôsobí nedobre a nepomáha ani medzinárodnému obrazu Ukrajiny. Zúčastnil som sa druhého kola ukrajinských volieb ako medzinárodný pozorovateľ a môžem napísať, že voľby prebehli dôstojne, podľa zákona a ich výsledok vyjadruje vôľu ukrajinského ľudu.

Voľbami sa skončila oranžová revolúcia a zanecháva za sebou viac problémov, než ich preberala. Voľby opäť ukázali, že Ukrajina je rozdelená na dve polovice. Najdôležitejšou úlohou nového prezidenta bude obe polovice spájať, a nie ešte viac rozdeľovať. V zahraničnej politike Viktor Janukovyč už povedal, že vstup Ukrajiny do Severoatlantického paktu nie je na programe. Médiá sa doteraz nevenovali otázke, ktorá je takmer rovnako dôležitá. Je to osud ruskej námornej základne v Sevastopole na Kryme. Doteraz ju má Rusko prenajatú do roku 2017, ale má záujem dobu predĺžiť. Námorná základňa v Sevastopole znamená ovládanie Čierneho mora a dôležitú páku na celý Kaukaz. Viktor Janukovyč sa už vyjadril, že je ochotný rokovať s Ruskom aj o základni, aj o dodávkach plynu na Ukrajinu. Asi to dopadne tak, že Rusko bude mať nadlho základňu v Sevastopole a Ukrajina bude mať lacnejší plyn. V každom prípade sledujte, kedy sa otázka základne pre ruskú čiernomorskú flotilu otvorí aj oficiálne.

Výsledok volieb na Ukrajine je dobrý aj pre Slovenskú republiku. So stabilným a predvídateľným susedom sa bude dať lepšie spolupracovať.

Ján Čarnogurský (1944)

advokát, bývalý premiér. Môžete očakávať texty s filozofickým, náboženským a globálnopolitickým rozmerom. Najmä ruským.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 15:18