StoryEditor

Zákonník práce potrebuje odbrzdiť

22.06.2010, 00:00

Rodiaca sa vládna koalícia chce prekopať Zákonník práce. Dá sa očakávať, že časť zmien, ktoré doň zakomponovala Ficova vláda, z neho zas vypadne. Hoci nie je veľmi šťastné, že sa jedna z kľúčových legislatívnych noriem mení zároveň so zmenami vlád na Slovensku, v tomto prípade by to mohlo byť na dobro veci. Uplynulé roky totiž dokázali, že posledná veľká novelizácia sa Ficovej vláde nevydarila a urobila zo zákonníka normu do dobrého počasia. Hneď na to však zapršalo...
Novela totiž namiesto toho, aby uľahčila zamestnávanie ľudí, dosiahla pravý opak. V mene zvýšenej ochrany zamestnancov sa na pracovnom trhu postavili bariéry, ktoré vytváraniu nových pracovných miest v čase krízy vôbec nepomohli.

Ako nezmyselný sa ukázal aj boj proti "zamestnávaniu ľudí na živnosť“. Namiesto toho, aby živnostníkov ubudlo, tak ako to chcela dosiahnuť ministerka práce Viera Tomanová, vývoj bol presne opačný. Živnostníčenie je totiž predovšetkým o šetrení na odvodoch a nie o Zákonníku práce. Kým sa tie nezmenia, vždy bude existovať snaha firiem uprednostniť živnostníkov pred klasickými zamestnancami. A to najmä v dobe, keď pociťujú účinky hospodárskej krízy a hľadajú, kde ušetriť.

Výsledkom toho všetkého je, že firmy otvorene volajú po zmene a upozorňujú, že súčasné nastavenie pracovnej legislatívy odrádza investorov, aby prišli na Slovensko. Ak to vláda myslí s tvorbou nových pracovných miest vážne, nemôže Zákonník práce obísť. Bez ohľadu na to, že sa to nebude páčiť odborom.

Ochrana zamestnanca sa totiž dá riešiť až vtedy, keď človek už prácu má. Keď sedí doma na podpore, môže mu byť táto ochrana celá ukradnutá. A o to tu v prvom rade ide, a to by mali pochopiť aj odbory vrátane ľavicových strán. V opačnom prípade sa tu Zákonník práce bude meniť každé štyri roky podľa toho, kto bude momentálne pri moci.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 13:15