StoryEditor

Širokorozchodná

22.06.2010, 00:00

Nová vláda ešte ani nenastúpila do úradov, a už prenikli do tlače správy, že sa chce vzdať účasti Slovenska na potiahnutí širokorozchodnej trate z Košíc na západ. Dôvody majú byť finančné a strata pracovných miest v Čiernej nad Tisou. Finančné dôvody treba samozrejme preskúmať. Ak je to však dobrý projekt, nájdu sa finančné inštitúcie, ktoré poskytnú peniaze.
Strata pracovných miest v Čiernej nad Tisou nie je presvedčivý argument. Takmer 500 km novej trate vytvorí určite viac pracovných miest, než je doteraz v Čiernej nad Tisou. Okrem toho máme možnosť vybudovať na Slovensku aspoň čiastkový terminál riadiaci prepravu po slovenskej časti železnice. Železničná trať je vždy artériou, okolo ktorej sa vytvárajú sklady, nové podniky, jednoducho ďalšie pracovné miesta.

Na odstúpenie Slovenska od projektu čaká iba Maďarsko. Maďarský predseda vlády Viktor Orbán napísal v minulých týždňoch ruskému predsedovi vlády Vladimirovi Putinovi list, v ktorom žiada, aby železnica viedla po maďarskom území. Viktor Orbán ponúka daňové a rôzne iné zvýhodnenia pre stavbu železnice. Rusko aj Rakúsko zatiaľ podporujú vedenie železnice po slovenskom území.

Pri vajatavom postoji novej slovenskej vlády sa to môže zmeniť. Slovensko by tak prišlo o investíciu storočia. Kľúčovým hráčom v projekte je Rusko. Teraz by bolo treba vynakladať všetko úsilie, aby Rusko nezmenilo doterajší postoj, a nie vypúšťať signály, že Slovensko by z projektu prípadne aj vystúpilo. Inak by sa vnucovala otázka, za koho hrá tvoriaca sa slovenská vláda.
Autor je advokát a bývalý predseda vlády SR 

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 10:37