StoryEditor

Z pekla do raja. To je cieľ Slovákov

09.09.2009, 00:00

Slovenský futbal ešte nikdy v ére samostatnosti neodohral zápas, po ktorom by sa mohol tešiť z postupu na majstrovstvá sveta. Tým sa už dnes môže stať kvalifikačný duel o postup na šampionát do Juhoafrickej republiky, v ktorom naši nastúpia na pôde Severného Írska (od 20.45 hod. STV1). Najskôr sa však zverenci trénera Vladimíra Weissa musia vyrovnať s nepriateľským prostredím štadióna Windsor Park v Belfaste, kde budú okrem agresívneho súpera čeliť aj 13-tisícovému davu domácich fanúšikov. Tí sú spoločne s anglickými či holandskými považovaní za najbúrlivejších v Európe. "Divákov síce nebude veľa, ale tribúny sú extrémne blízko trávnika. Sme pripravení, že nás priaznivci budú ohadzovať všetkým možným,“ povedal pre HN reprezentačný útočník Filip Hološko.

Nedobytný Belfast
Práve domáce prostredie robí zo severných Írov dvakrát silnejší tím ako na ihriskách súperov. To nám potvrdil aj renomovaný severoírsky expert a bývalý reprezentant tohto tímu Gerry Anderson. "Štadión Windsor Park má špecifickú atmosféru, naši priaznivci sú fantastickí, a preto bude dnešný večer patriť nám,“ skonštatoval pre HN Anderson, ktorý hral na majstrovstvách sveta v roku 1982 v Španielsku. Severní Íri ešte na domácej pôde nezaváhali - vyhrali nad Poľskom (3:2) a Slovinskom (1:0), s Českom uhrali bezgólovú remízu. "Keď naši ustoja vybičovanú atmosféru a agresívneho súpera, tak uspejú,“ prognózoval tréner Jozef Jankech. Ten viedol Slovensko proti severným Írom pred jedenástimi rokmi a naši prehrali 0:1. "Vtedy to bol priateľský duel, teraz ide o veľmi dôležité body. Trúfam si odhadnúť, že s nimi dokážeme udržať krok a nakoniec sa budeme tešiť z triumfu,“ uviedol Jankech. V prípade, ak Weiss a spol. zvíťazia, bude historicky prvý postup Slovenska na majstrovstvá sveta takmer stopercentný. K definitíve ešte budeme potrebovať, aby sa v ďalšom súboji našej skupiny medzi Slovinskom a Poľskom zrodila remíza. Tieto kalkulácie severoírsky expert odmietol. "Večer prehráte, ale postup na šampionát vám neunikne. Váš tím ho vybojuje v októbrovom dueli so Slovinskom,“ tvrdí Gerry Anderson.

Spoliehajú sa na "Angličanov“
Reprezentácia Severného Írska sa spolieha najmä na výkony futbalistov z najbohatšej súťaže sveta, anglickej Premier league. Tých má totiž tréner Nigel Worthington v mužstve osem a tvoria kostru tímu. "Počas bojov o šampionát hrajú vyrovnane. To závisí od toho, koľko hráčov majú z anglickej ligy a či tam hrávajú. Teraz ich momentálne majú, a preto to nebude jednoduché,“ hovorí Jozef Jankech. Severní Íri prišli v sobotňajšom stretnutí v Poľsku (1:1) o jednu z kľúčových postáv, útočníka Kyla Laffertyho. Ten nastúpil doteraz v štyroch kvalifikačných dueloch a dal dva góly. Ten posledný práve proti Poľsku. "Po jeho nútenom odchode sa bude tréner spoliehať na góly druhého útočníka Davida Healyho,“ povedal expert na tím Severného Írska Gerry Anderson. Healy je najväčšou osobnosťou v národnom tíme, s 35 gólmi najlepší kanonier severoírskej futbalovej histórie. Najviac žiaril v predchádzajúcich bojoch o postup na majstrovstvá Európy 2008. Strelil v nich trinásť gólov a o jeden prekonal historický kvalifikačný rekord Chorváta Davora Šukera. "Nemyslite si však, že len on je nebezpečný. Hráme teraz kolektívne, rovnako ako Slováci. Nerozhodne výkon jednotlivcov, ale celého mužstva,“ dodal Anderson.

01 - Modified: 2003-08-14 09:12:08 - Feat.: 0 - Title: Energetické koncerny tlačia na vládu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 15:02