StoryEditor

Osud nášho hokeja je v zlatých českých ručičkách

04.05.2012, 00:00

Ani najúspešnejší tréner slovenskej histórie Ján Filc, ani Július Šupler či prvý cudzinec na lavičke reprezentácie Glen Hanlon nedokázali zastaviť pád nášho hokeja na svetových šampionátoch. Už dlhých päť rokov sú pokusy o prienik do štvrťfinále MS -- teda medzi osem najlepších tímov -- márne. Po nevydarenom experimente s Kanaďanom Hanlonom má toto temné päťročné obdobie plné prehier, smútku a prehlbujúcej sa fanúšikovskej skepse, ukončiť Čech Vladimír Vůjtek. A ukončí ju. Nielen preto, že naplní príslovie o zlatých českých ručičkách, ale najmä zmenami, ktoré vniesol do práce reprezentačného trénera hneď od svojho príchodu v auguste minulého roka.

Zmena prvá: nepočítal s hokejistami, ktorí v priebehu sezóny permanentne odmietali povolania do národného tímu. Zmena druhá: krátko pred štartom šampionátu sa neváhal zbaviť skúsených, no výkonmi nepresvedčivých útočníkov, ako je Štefan Ružička a Martin Cibák. Zmena tretia: nebál sa zariskovať tým, že na majstrovstvá sveta zobral štyroch hráčov z domácej extraligy a až deväť nováčikov na takomto podujatí. A Vůjtek dbal o to, aby väčšina tímu absolvovala kompletnú, takmer šesťtýždňovú prípravu, čo v minulosti tiež nebývalo zvykom.

Samozrejme, že prípadný úspech, ktorým by bol postup do štvrťfinále majstrovstiev sveta, nebude len vďaka práci českého kouča na lavičke národného tímu. Tie vyššie spomínané zmeny môžu dopomôcť Slovensku dostať sa do vysnívanej vyraďovacej časti turnaja. V nej sme sa naposledy ukázali na majstrovstvách v Rusku 2007. Mimochodom, to bol šampionát, na ktorom sa naposledy predstavil kapitán súčasného výberu Zdeno Chára.

Vladimír Trávniček
vedúci športového oddelenia Hospodárskych novín

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 12:27