StoryEditor

Oslabovanie v základoch

04.06.2012, 00:00

Zhoršenie podmienok na podnikanie živnostníkov začína prinášať svoje výsledky. Ak by sme v tomto prípade chceli hovoriť podľa známeho slovného spojenia o ovocí, na myseľ by nám mohli prísť akurát červivé čerešne. Nijako inak sa totiž nedá nazvať stav, do ktorého dohnali živnostníkov hospodárska kríza a opatrenia, ktoré mali zabezpečiť zvýšený výber daní od tejto skupiny podnikateľov. A to aj napriek tomu, že živnostníci nepatria k najsilnejším ani z pohľadu vymáhania pohľadávok. A najzraniteľnejšími sú aj pri platbách zo strany veľkých firiem v úlohe ich odberateľov.

Úbytok 11-tisíc živnostníkov za prvé štyri mesiace tohto roka zároveň predikuje, ako sa bude do budúcnosti vyvíjať ich počet, ako aj ekonomickú kondíciu tejto vrstvy podnikateľov. Zákony totiž paradoxne spôsobili, že pre mnohých z nich bude výhodnejšie, ak svoje podnikateľské aktivity pretavia do spoločnosti s ručením obmedzeným. Vláda navyše zvýši ich odvodové zaťaženie zmenou vymeriavacieho základu. I keď bolo doteraz živnostníčenie formou podnikania, pri ktorej sa mohla zvyšovať zamestnanosť vďaka tým, ktorí sa rozhodli pracovať sami za seba, už to platiť nemusí. Vytráca sa aj podhubie a základy, ktoré mohli prispievať k zvyšovaniu zamestnanosti absolventov.

Prirovnať to možno k hospodárovi, ktorý sa rozhodol postaviť novú biovýrobu a v mene tejto zmeny úplne zabudol na sad, ktorý jeho hospodárstvo obklopuje. K zlepšeniu hospodárenia vďaka novej produkcii však nemusí dôjsť, ak tá neprekoná zisky z doterajších činností. Namiesto nich totiž môže narásť v hospodárskych výsledkoch ešte vyššia strata, ktorá bude znamenať viac nezamestnaných. A na to vláda, zdá sa, zabudla.

Vladislav Doktor, vedúci redaktor Firiem a financií

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 16:56