StoryEditor

Blahoželáme, pán premiér

28.06.2013, 00:00

Premiér Robert Fico je vo viacerých veciach schopný človek. Vie dokonale pracovať s komunikačným talentom tak, aby zblbol masy na vlastnú stranu. Je dobrý politický stratég a silná osobnosť, bez ktorej by sa Smer už dávno rozsypal ako domček z karát. Čomu však zrejme vôbec nerozumie, je ekonomika. Vyzerá to tak, že nechápe procesy, ktorými sa riadia firmy. Či princípom, na ktorých stojí slovenský trh. A to je tragédia.

Dnes už vie, a vedia to aj na jeho ministerstve financií, že zvýšiť dane pre firmy o štvrtinu na úroveň 23 percent bola chyba. Pýtam sa, či azda niekto čakal, že firmy budú poslušne platiť vyššie dane v čase, keď sa boria s nedostatkom zákaziek? To, že sa bude európska ekonomika potácať, sa očakávalo už vlani. Vo vláde Smeru sedí viac podnikateľov, ako v tých pravicových. Kde boli, keď sa piekla konsolidácia postavená najmä na zaťažení biznisu? Teraz sa len môžu škrabať za ušami a hľadať spoločne vyše miliardy aj štvrť. Štát totiž podľa aktuálnej daňovej prognózy potrebuje v tomto roku nájsť dodatočných 350 miliónov eur a v ďalšom roku miliardu. Práve pre spomalené hospodárstvo a menej štedré firmy.

V najbližších týždňoch až mesiacoch bude preto zaujímavé sledovať, ako sa premiér pečie vo vlastnej šťave. Najmä po tom, čo pred dvoma dňami vyhlásil, že so zvyšovaním daní a odvodov sa už „vôbec neráta“. Sú totiž len dva možné spôsoby, ako to nakoniec dopadne. Prvý: Slovákom dane porastú. Druhý: Vláda nedodrží plánované konsolidačné tempo. V oboch prípadoch „gratulujeme a držíme palce“, pán premiér!

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 17:46