StoryEditor

Návrat recesie a šírenie eboly. Panika poslala trhy nadol

18.10.2014, 16:17

Volatilita na akciových trhoch. To bolo frekventované slovo tohto týždňa. Hoci ide o kolísavosť, štyri dni po sebe volatilita znamenala pokles. Piaty deň konečne naplnila svoj skutočný zmysel, keď akcie zmenili smerovanie do plusu. 
Nič to ale nemení na fakte, že posledný mesiac a týždeň priniesol akciám negatívne správy. Od rekordu z 18. septembra stratil index S&P 500 viac ako šesť percent. Ako analytici a iní odborníci zdôvodňovali tento pokles? Tu je zopár príkladov: 

1. Strach z poklesu globálnej ekonomiky – podľa októbrovej predpovede (veštby) Medzinárodného menového fondu bude v tomto roku rásť svetová ekonomika rovnako ako v minulom (o 3,3 percenta medziročne) a v budúcom roku o 3,8 percenta. Hoci sa predpovede oproti letnej prognóze upravili o 0,1 percentuálneho bodu nadol, globálna ekonomika bude rásť podobným alebo rýchlejším tempom, ako v čase, keď akciové trhy stúpali.

2. Obavy zo spomalenia Číny – čínsky hrubý domáci produkt klesá alebo stagnuje od roku 2010, takže na spomalenie sme si už mohli zvyknúť. MMF predpovedá spomalenie od apríla a v októbri ho potvrdil bez zmeny. Takže žiaden šok by sa nemal konať. 

3. Strach z toho, že Európa sa dostane do recesie – niekedy majú Američania problém rozlíšiť medzi eurozónou a Európou. A pochybujem, že by ich tunajšia situácia príliš stresovala. MMF tipuje na 40-percentnú šancu na recesiu v eurozóne, ak by sa nič na jej odvrátenie neudialo. A niečo sa v Európskej centrálnej banke na tú tému aj tak varí.

4. Strach z eboly – strach má veľké oči. Zainteresované farmaceutické firmy, naopak, na akciových trhoch získali. 
5. Uťahovanie kohútika zvaného kvantitatívne uvoľňovanie – oznámil ho pred viac ako rokom šéf Fedu Ben Bernanke. Odvtedy sa na tomto fakte nič nezmenilo okrem toho, že Bernankemu už skončilo funkčné obdobie. Dokonca James Bullard z americkej centrálnej banky presviedčal trhy, že kvantitatívne uvoľňovanie by malo pokračovať.

6. Výsledková sezóna – je to prípad od prípadu. Sklamanie priniesli napríklad výsledky internetovej spoločnosti Netflix poskytujúcej mediálny obsah na požiadanie. Jej akcie stratili 21 percent.

7. Panika – tu je pes zakopaný. Investori niekoľko mesiacov počúvajú o neodôvodnenom niekoľkoročnom raste akciových trhov o desiatky percent a o nevyhnutnej korekcii. A potom keď prídu spomínané pseudošoky, spanikária. Stádovité správanie má dve strany mince. Keď sa darí, všetci do akciového vlaku nastupujú. Keď sa vozne rútia dole kopcom, investori predajú cestovné lístky pod cenu. Ale to len preto, aby si ich opäť kúpili, keď nad traťou vyjde slnko. Pretože, každý pokles je príležitosťou na nákup.

01 - Modified: 2006-11-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stavbárom ďalej rastú tržby
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku 04 - Modified: 2024-03-18 15:23:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa po facke od investorov opäť vydalo na finančné trhy. Požičali sme si drahšie ako Grécko 05 - Modified: 2024-03-08 11:32:23 - Feat.: - Title: Ako zarobiť stámilióny na burze? Šancu majú aj bežní Slováci, v kurze je veriť Amerike
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 17:20