Igor Choma, kandidát na župana. FOTO: Archív I. Chomu
StoryEditor

O časti rozpočtu by mohla rozhodnúť verejnosť

03.10.2022, 00:00
Autor:
Igor ChomaIgor Choma

Vedenie kraja si vyžaduje manažérsky prístup. Teda také riadenie a hospodárenie, ktoré nebude viesť k plytvaniu, ale naopak – k úsporám.

Rozšíriť alebo zúžiť kompetencie žúp? Nie je ani také dôležité, či ich rozšíriť, alebo zúžiť. Veď nakoniec, majú vytvárať všetko potrebné pre rozvoj kraja a rozvoj služieb a servisu pre obyvateľov, čo si istý súhrn kompetencií vyžaduje. Dôležitejšie je skôr to, aby s kompetenciami štát uvoľňoval aj potrebné financie na to, aby župy mohli svoje právomoci dostatočne rýchlo a kvalitne realizovať v praxi. Pretože nie všetko je vždy možné utiahnuť z rozpočtu kraja.

A nové zdroje financovania? Nepoviem nič objavné, ale vedenie kraja si vyžaduje manažérsky prístup. Teda také riadenie a hospodárenie, ktoré nebude viesť k plytvaniu, ale naopak – k úsporám.

Mám na mysli také „netradičné“ zdroje rozpočtu, ako je zodpovednosť a transparentnosť pri predaji majetku, ale aj pri jeho prenájmoch, ako aj dobré obchodné nastavenie vlastnej činnosti, napríklad aj v servise a službách pre občanov či pri propagácii kraja vo všetkých oblastiach, ktoré si jeho rozvoj vyžaduje, vrátane cestovného ruchu.

A presne to mám v pláne - nastaviť Úrad Žilinského samosprávneho kraja tak, aby všetky jeho procesy boli pod kontrolou verejnosti, čo bude následne viesť k lepšiemu hospodáreniu s financiami. Terajšia županka a jej tím podľa mňa spackali medzinárodný tender na krajskú autobusovú dopravu a premrhali milióny eur. Nebola schopná spustiť integrovanú dopravu na celom území kraja, hoci po svojom predchodcovi našla kompletnú prípravu. Tieto a iné príklady „vytiahli“ zo župy zbytočne veľa peňazí a ľuďom priniesli síce nejaký úžitok, ale ten sa dal dosiahnuť použitím menších nákladov.

Viem, že v samospráve sa dá postupovať racionálnejšie a s lepším výsledkom. Dve volebné obdobia som bol primátorom Žiliny a za ten čas sa podarilo mesto oddlžiť, finančne zastabilizovať, vymenili sme vtedy kompletne autobusy a trolejbusy v mestskom dopravnom podniku, cestovanie bolo zadarmo pre všetkých okrem zárobkovo činných obyvateľov, zrekonštruovali sme verejné osvetlenie a uskutočnili sme mnoho ďalších vecí.

Výrazné zlepšenie hospodárenia je cesta pre každú župu. Či už sa využije dôsledná transparentnosť, alebo nastavenie procesov tak, aby výplata každého zamestnanca nadväzovala na istý merateľný výkon a preukázanie úspor vo všetkých podstatných činnostiach, či verejná kontrola všetkých zmlúv, záväzkov, výdavkov a dotácií v duchu otvorenosti a transparentnosti, je na rozhodnutí každého župana. V Žilinskom samosprávnom kraji, ak budem úspešný, využijem každú z týchto možností.

Mám v pláne napríklad vyčleniť aj časť rozpočtu, o ktorej použití by mohla rozhodnúť verejnosť. Tak sa vybrané investície dostanú pod presnejší drobnohľad a vyhneme sa tak podozreniam týkajúcim sa správy verejných financií. Za dôležité tiež pokladám zverejňovanie plánu verejného obstarávania, čo by mohlo vytvoriť viac príležitostí pre väčší záujem o zákazky a dosiahnuť ich prijateľnejšiu cenu.

Samozrejme, že platí aj povinnosť uchádzať sa o eurofondy. Financie sa núkajú, no treba mať pripravené projekty a aj preto bude patriť k mojim prvým úlohám v práci pre kraj, ak ma občania zvolia, preveriť, ako je na tom príprava v súvislosti s týmto zdrojom financovania, ale aj príprava na iné grantové schémy, o ktoré sa tiež treba uchádzať. Prácu na príprave projektov a uchádzanie sa o ich financovanie z mimorozpočtových zdrojov pokladám za jednu z dominantných úloh na odborných útvaroch Úradu Žilinského samosprávneho kraja.

Netreba sa báť pozerať sa aj vyššie a o financovanie niektorých výnimočných projektov kraja požiadať Svetovú banku a spolupracovať s ňou. Netvrdím, že úspech takejto spolupráce je zaručený, no za pokus stojí. V našom kraji žijú a pracujú šikovní ľudia, určite sa nájde oveľa viac tipov, ktoré by mohli zaujať aj na tejto úrovni.

01 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 02 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 05 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 03:11