Ivo NesrovnalPeter Mayer
StoryEditor

Kde zostali Golian a Viest?

08.09.2017, 00:00

V posledných dňoch sa vďaka aktivistovi Ľubošovi Lorenzovi rozpútala debata o tom, ako pristupovať k pamätníkom z čias totality. Je to veľmi ťažká téma a ja súhlasím s filozofom Fedorom Blaščákom, ktorý hovorí, že každý z pamätníkov by mal byť posudzovaný samostatne, a že musíme hľadať široký konsenzus v tom, ako sa ku každému jednému postaviť. Pamätníky sú často mestotvorným prvkom a akékoľvek zásahy si vyžadujú veľkú mieru citu – k miestu aj k minulosti.

Generáli, hrdinovia

August bol pre Slovensko okrem prázdnin výnimočný aj tým, že sme si pripomenuli dve zásadné udalosti našich dejín: výročie začiatku okupácie sovietskymi vojskami a Slovenské národné povstanie. Obe udalosti mali významný vplyv na naše dejiny, boli zrážkou hodnôt, prejavom odporu voči diktatúram akéhokoľvek typu a obe (viac či menej šťastne) definovali ďalší vývoj na našom území.

Obidve udalosti majú spoločné ešte niečo: nemajú v Bratislave dôstojný pamätník. Možno nie som úplne v súlade s hlavným prúdom, ale som presvedčený, že pamätník SNP na rovnomennom námestí je viac dobovou ideológiou než dôstojným pamätníkom. Okrem iného tam chýbajú hlavní hrdinovia – generáli Viest a Golian. Pritom práve oni by mali byť symbolmi odvahy pre mnohé generácie, zvlášť v časoch, ktoré prajú všelijakým pomýleným vykladačom dejín.

Nie som priaznivcom bezhlavého búrania sôch. Zároveň som však presvedčený, že tak námestiu, ako aj pamiatke SNP by dôstojnejší pamätník prospel, preto sa zaň budem prihovárať všetkými desiatimi. Vianočná dohoda, uzavretá v roku 1943 Bratislave, spojila rôzne politické prúdy, ktoré vytvorili Slovenskú národnú radu ako hlavný a jednotný orgán odboja proti fašizmu. Je ukážkou politického umu a dôkazom schopnosti dobrého kompromisu. A to je zásada, ktorou sa riadim aj ja. Vďaka nej sa nám darí dosahovať výsledky a meniť Bratislavu k lepšiemu.

Okrúhle výročie

Podobne je na tom august 1968 – ten pre istotu nemá pamätník žiadny, hoci sa Bratislava aj vďaka fotkám Ladislava Bielika stala svetoznámou. Budúci rok budeme oslavovať 50 rokov od okupácie: lepší čas na dobehnutie tohto restu len ťažko vymyslieť.

Hoci môj názor je pomerne jasný, som zároveň presvedčený, že obe veci potrebujú širokú verejnú aj odbornú debatu. Jej výsledkom by mali byť pamätníky, ktoré si obe udalosti, ich aktéri, Bratislava a aj Bratislavčania, zaslúžia.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 11:00