TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Kažimírova reakcia na Kiskovu kauzu: Nemoralizujem, iba pragmaticky odporúčam

29.09.2017, 00:00
Vzdanie sa daňového tajomstva je spôsob, ako anonymom vyraziť zbrane.

V posledných dňoch hladinu médií stále víria zverejnené informácie o účtovníctve firmy KTAG, súvisiace s prezidentskými voľbami v roku 2014. V tejto súvislosti bolo napísaných a odvysielaných množstvo príspevkov, článkov, komentárov a „overených“ informácií.

Mnohé médiá mi dávajú do úst vyjadrenia, ktoré som nikdy nepovedal, a preto by som sa touto cestou chcel vyjadriť k medializovaným správam.

Iba rada
Pred niekoľkými dňami som sa stretol s prezidentom republiky Andrejom Kiskom. Pravdou je, že na tomto stretnutí, ktoré sa konalo z popudu pána prezidenta, som mu odporučil, aby v tomto prípade zvážil vzdanie sa práva na daňové tajomstvo. Bola to rada a odporúčanie, preto odmietam vyjadrenia, že som ho vyzýval alebo k niečomu tlačil.

Nemoralizujem, nepoučujem, už aj preto, že sám som pred vstupom do politiky podnikal a dobre si uvedomujem, akú mieru neistoty a rizika pre politika takáto minulosť prináša.
Jednoducho sme sa rozprávali a ja som mu poradil takýto krok.

Ako na anonyma
Je to podľa mňa najlepšia cesta, ako „vyraziť“ zbrane z rúk niekomu, kto anonymne zverejňuje informácie podliehajúce daňovému tajomstvu s cieľom ich zneužitia. V posledných týždňoch či mesiacoch k tomu došlo niekoľkokrát a najlepším spôsobom, ako zabrániť ďalšiemu šíreniu týchto správ zo strany anonymných zasielateľov, je zverejnenie informácií, ktoré inak podľa platnej legislatívy podliehajú daňovému tajomstvu. Vo vzťahu k prezidentovi teda išlo o čisto pragmatickú radu, ktorou by mohol zamedziť podobným útokom na svoju osobu.

Na druhej strane odmietam, aby médiá ukazovali prstom a vynášali rozsudky o tom, odkiaľ informácie unikli. Pretože to ešte dnes zďaleka nie je isté a musia to vyšetriť orgány činné v trestnom konaní. Politici alebo médiá by sa nemali v takýchto prípadoch za každú cenu pasovať do úlohy detektívov. Ako som už viackrát povedal, je zadefinovaný úzky okruh ľudí, ktorí s týmito dokumentmi prišli do kontaktu, a je na príslušných orgánoch, aby vec dotiahli do konca.

Nemám problém
Mojou úlohou je sprostredkovať parlamentnému výboru pre financie a rozpočet vysvetlenie okolností a parametrov financovania prezidentskej kampane. Aj v tomto kontexte má moje odporúčanie pre pána prezidenta Andreja Kisku zverejniť informácie podliehajúce daňovému tajomstvu logiku – pragmatickú aj politickú.

A tak, ako som sa dočítal v komentári nemenovaného redaktora o tom, kedy zverejním informácie týkajúce sa mojej osoby, môžem odpovedať veľmi jasne, že s prípadným obmedzením daňového tajomstva počas obdobia výkonu tej alebo onakej ústavnej funkcie principiálny problém nemám.

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 16:57