Ivo NesrovnalPeter Mayer
StoryEditor

Wir schaffen das!

06.10.2017, 00:00

Nemecké voľby vyhrala vecnosť, kompetentnosť a zodpovednosť. Angela Merkelová sa o pár dní štvrtýkrát stane nemeckou kancelárkou. Kritici sa tešia, že voľby boli najhorším výsledkom jej strany za desaťročia. Pripomínam, že čelila najťažšej výzve počas celého svojho pôsobenia. Náročnejšej, než bola grécka a finančná kríza, a s nimi spojené otrasy v eurozóne.

Nemecko z nej vyšlo ako európsky líder a globálna superveľmoc. Úloha pani Merkelovej bola kľúčová: jej hlas aj rozhodnutia boli pokojné a povzbudzujúce – zvládneme to. Za to má môj obrovský rešpekt. Síce v malom, ale dobre viem, aké to je fungovať v prostredí, kde vás krikľúni obvinia zo všetkého možného aj nemožného – od vlastizrady až po genocídu. Bez ohľadu na to, čo naozaj urobíte. Zvlášť, keď ide o nepopulárne veci, ktoré však treba spraviť. Ak teda máte ako politik ambíciu s niečím naozaj pohnúť, nielen zbierať páčiky na internete.


V Nemecku som strávil veľa rokov. Hoci som bol ekonomickým migrantom, dostal som šancu vyrásť a profesionálne uspieť. Nebolo dôležité, odkiaľ som, ale čo viem. Nemci dobre vedia, že potrebujú ľudí, ktorí pomôžu ťahať domáci rast.


Bratislava nie je Berlín, ale čelíme podobným výzvam, hoci v menšom rozsahu. Chcem, aby Bratislava stúpala v rebríčkoch kvality života a konkurencieschopnosti. Byť medzi najlepšími. Potrebujeme premyslene investovať do infraštruktúry, verejnej dopravy, vzdelania i verejného priestoru. Chcem Bratislavu atraktívnu pre ľudí z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia, ktorí tu hľadajú vzdelanie, prácu, zábavu a kvalitný život. Za to bojujem, hoci v tom niekedy bránia aj tí, ktorí by mali pomáhať.


Som rodený Bratislavčan, ale nikdy som to nevnímal ako nejakú svoju prednosť. Prešiel som kus sveta a vždy som bol hrdý, že aj Bratislava je otvorené, rôznorodé mesto. Možno polovica Bratislavčanov sa narodila inde a je to tak dobre. Otvorené dvere Bratislave vždy pomáhali, nie škodili.


Našťastie, nečelíme žiadnej akútnej kríze. Je však pravda, že po predchádzajúcich obdobiach nečinnosti a nezáujmu musíme v Bratislave riešiť úplne základné veci. A ich riešením dodávať ľuďom optimizmus. Aby Bratislava zostala atraktívna a otvorená a aby z toho aj sama ťažila. Aby sa tu ľudia mohli ľahšie udomácniť, aby získanie trvalého pobytu nebola jadrová fyzika. Aby Bratislava rástla a lákala talenty a investorov z celého Slovenska aj zo zahraničia. Lebo iba tak budeme schopní držať krok so špicou Európy, posilniť ekonomický rozvoj a trvalo zlepšovať život všetkých Bratislavčanov.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 11:13