Miroslav BeblavýArchív HN
StoryEditor

Karpatská sociálna demokracia

20.11.2017, 23:00

V iných európskych krajinách bežne riešia problém, že verejní zamestnanci majú príliš štedré podmienky. Tam sociálna demokracia prísne dbá, niekedy to až preháňa so zákazom diskriminácie. Rovnako je to s investíciami do kľúčových verejných služieb – školstva, zdravotníctva a sociálnej starostlivosti. Aj skutočná sociálna demokracia má veľa nedostatkov, ale občan, ktorému záleží na verejných službách a rovnosti v odmeňovaní, má istotu, že budú prioritami.

To však neplatí pre našu karpatskú sociálnu demokraciu. V jej poňatí totiž sociálny štát je ten, čo vyciciava súkromný sektor, ale získané dane porozhadzuje a na skutočné sociálnodemokratické priority už nezostane priestor a čas.

V karpatskej sociálnej demokracii má veľká časť verejných zamestnancov plat pod úrovňou minimálnej mzdy a kľúčové verejné služby sa nám rozpadávajú pred očami. V karpatskej sociálnej demokracii vláda neplní voči svojim zamestnancom základné povinnosti, ktoré, naopak, ukladá súkromným zamestnávateľom.

SMER už niekoľko rokov prehlbuje rozdiel medzi minimálnou mzdou vo verejnom a v súkromnom sektore – v neprospech tých verejných. Najnovšie sa však pridáva niečo, čo by som neváhal nazvať politickým hyenizmom. Robert Fico ide razantne zvýšiť príplatky, ktoré musia súkromní zamestnávatelia platiť za nočnú či víkendovú prácu. Podľa jeho vlastných prepočtov to bude zamestnávateľov stáť asi miliardu eur. Z nich však takmer polovica pôjde štátu cez dane a odvody.

Premiér výpalník tak dostane mohutnú infúziu hotovosti, ale ani to mu nebude stačiť, aby tie isté príplatky zvýšil aj verejným zamestnancom. Opatrovateľ v súkromnom opatrovateľskom centre dostane po novom minimálne 6,62 eura za hodinu víkendovej práce. Vo verejnom centre to bude len polovica – 3,59 eura. Takto by sa dalo pokračovať mestskými policajtmi, zdravotnými sestrami a ďalšími povolaniami, ktoré naozaj pracujú mimo bežných hodín.

Táto situácia je neprijateľná – ak musí mať na vyššie príplatky obchodník či výrobca káblov, musí ich mať aj štát. Osobitne, ak mu ich zaplatia samotní zamestnávatelia v podobe daní a odvodov z nových príplatkov. Keď minulý týždeň prezident Kiska upozornil, že na Slovensku sa len predstiera sociálny štát, Robert Fico skoro praskol od zúrivosti. Najhoršie sa počúva nepríjemná pravda. Že karpatskú sociálnu demokraciu treba vymeniť. Lebo v nej platí, ako hovorí príslovie, že premiér „bohatým bral a chudobným mával“.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 00:27