Radko KurucMarek Kmeť
StoryEditor

Chudoba, štátne platy v treťom kole revízií

04.12.2017, 23:00

Aké politiky môžu efektívnejšie pomáhať ľuďom na periférii spoločnosti a ako dosiahnuť, aby ich čo najmenej ohrozovala chudoba? Ako pracujú a ako sú ohodnotené vybrané skupiny štátnych zamestnancov? Ako zvýšiť efektivitu v poľnohospodárstve a živočíšnej výrobe? To je len stručný výber zásadných otázok, na ktoré má poskytnúť odpovede tretie kolo revízií výdavkov projektu Hodnota za peniaze.

Analytické tímy sa v nasledujúcich mesiacoch zamerajú na marginalizované skupiny a ľudí ohrozovaných chudobou, zamestnanosť a mzdy vo verejnej správe a efektívnosť verejných výdavkov v sektore pôdohospodárstva. Výsledky sa tak, ako pri predošlých šiestich revíziách, premietnu aj do nasledujúceho rozpočtu verejnej správy.

Aj príklady dobrej praxe
Z hľadiska spoločenskej senzitivity bude práve otázka sociálneho vylúčenia jedna z najzásadnejších tém. Táto oblasť, neraz sprevádzaná zabehnutými predstavami, vie byť námetom prvoplánových riešení. Preto neemotívny analytický pohľad môže byť mimoriadne prínosný a ponúknuť funkčné riešenia. Pritom reč nie je len o rómskych komunitách, ale aj o ľuďoch so zdravotným postihnutím, či osamelých rodičoch s deťmi.

Takisto nechceme prehliadať doterajšiu dobrú prax, ktorá by sa mohla pretaviť do systémových opatrení verejných politík. A pozitívnych príkladov je už viacero.

Úradníci pod lupou
Verejná diskusia sa neraz vedie aj o kvalite štátnych služieb. Pre štát pracujú státisíce ľudí. Chceme, aby poskytovali služby na takej úrovni, akú od nich verejnosť očakáva. S tým úzko súvisí aj ďalšia revidovaná oblasť zamestnanosti a odmien úradníkov. Chceme sa pozrieť na produktivitu a ohodnotenie vybraných skupín zamestnancov verejnej správy, ktorých mzdy tvoria takmer desať percent celkových výdavkov. Dohromady sa revízia zameria na vyše 234-tisíc pracovníkov.

Maximum v rámci možností
Treťou oblasťou bude pôdohospodárstvo. Predmetom tejto revízie, pokrývajúcej takmer dve miliardy eur, budú aj investície a politiky tejto kapitoly.


Rozpočet verejnej správy je vo finále a o pár dní o ňom budú rozhodovať poslanci. Plánujeme postupné znižovanie schodkov tak, aby do roku 2020 bol rozpočet vyrovnaný. To vytvára zásadné limity na strane výdavkov. A práve revízie výdavkových balíkov nás posúvajú bližšie k tomu, aby verejný sektor vedel poskytnúť občanom maximum s dostupnými a hlavne obmedzenými zdrojmi.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 03:42