reprofoto YouTube
StoryEditor

Komentár Igora Rattaja: Kiska prišiel, ale „ochranári“ sa boja

14.10.2021, 09:52
Spoločnosť TMR môžeme pokojne vyhlásiť za jedného z najväčších ochranárov, píše v komentári Igor Rattaj.

Účasť bývalého prezidenta Andreja Kisku v mojom podcaste RATTATA vyvolala obrovské kontroverzie a naozaj veľmi krutú diskusiu na sociálnej sieti. Politika – hoci o nej sme sa bavili iba okrajovo – je už asi taká.

Ale o to ani tak veľmi nejde. Andrej Kiska bol ochotný rozprávať sa so mnou o Tatrách, cestovnom ruchu aj o ochrane prírody, ktorá s tým súvisí. Bývalý prezident síce nie je a ani nikdy nebol profesionálny ochranár, ale medzi jeho priaznivcami je určite veľa ľudí, ktorí by sa za ochranárov bez váhania označili. A príznačné je, že absolútna väčšina z nich akúkoľvek diskusiu na tieto témy so mnou odmieta.

Aby sme si rozumeli. Nie som domýšľavý a ich odmietanie ma neuráža, ale mrzí. Pretože ja o skĺbení cestovného ruchu a ochrane prírody s týmito ľuďmi hovoriť chcem a dokonca im v mnohom chcem aj pomôcť.

Tatry Mountain Resorts (TMR) patrí medzi špičku vo svete európskych operátorov cestovného ruchu. Nie sme žiadna garážová firma, ale verejne obchodovateľná akciová spoločnosť, ktorá transparentne podniká v štyroch európskych krajinách.

Naše podnikanie je často lokalizované práve v teritóriách národných parkov, alebo chránených území. Takže problematika ochrany životného prostredia sa nás bytostne týka, zaujíma nás a aktívne s ňou pracujeme.

Celkom neskromne si myslím, že keď spočítame všetko, čo TMR a jej ľudia za uplynulé roky v oblasti ochrany životného prostredia a prírody ako takej urobili, môžeme sa pokojne vyhlásiť za jedného z najväčších ochranárov. Ale to sa asi tým „skutočným ochranárom“ zle počúva, respektíve radšej to počuť ani nechcú.

A teraz je dôležité, aby si títo ľudia uvedomili v čom a prečo robia chybu.

Povedzme si to na príklade. Všetci plus mínus vieme, že napríklad chemický priemysel škodí životnému prostrediu. Za desaťročia dozadu urobil tento priemysel aj pod tlakom a často priamo v spolupráci s ochranármi strašne veľa opatrení, ktoré situáciu zásadne zlepšujú. Samozrejme, že aj dnes nájdeme ľudí, ktorí si myslia, že nepotrebujeme plasty, alebo hnojivá, ale tí budú vždy. Podstatný je onen obrovský pokrok v enviromentálnej oblasti.

A cestovný ruch sa tak isto vyvíja. Keby ste dnes chceli napríklad postaviť lanovku na Lomnický štít, bolo by to bez šance. Keby ste dnes chceli prepliesť rakúske, talianske, alebo francúzske Alpy takou pavučinou lanoviek a vlekov aká tam je, vysmiali by Vás. Lenže tie veci tam už sú, chodia tam milióny turistov a žijú z toho celé regióny. Tak isto ako u nás.

Múdri ľudia už dávno pochopili, že nemá zmysel búrať staré veci, ale má zmysel ich vylepšovať. A o to presne v cestovnom ruchu a jeho korelácii s ochranou prírody aj ide.

O to presne ide aj nám v TMR. My nechceme v našich strediskách krížom krážom živelne stavať a budovať. Dokonca v mnohých prípadoch aktívne proti tomu vystupujeme. Chceme veci opravovať a rekonštruovať a najmä zlepšovať. V zmysle ochrany životného prostredia a prírody ako takej.

A preto volám ochranárov do diskusie a stojím o tú diskusiu. Keď to vedia a vedeli Rakúšania, Francúzi, Švajčiari, alebo Taliani, určite to budeme vedieť aj my. Osobne veľmi dobre poznám fungovanie takzvaných eco friendly rezortov vo svete a mojím cieľom je ísť touto cestou aj u nás.

Lenže to je strašne ťažká cesta, kde narážate na tisíce a tisíce administratívnych a technických problémov. A najmä – potrebujete na to aj podporu a musíte vytvárať tlak na zodpovedných, aby vám to legislatívne aj umožnili.

Armáda slovenských ochranárov, ktorá sa vždy ľahko a rýchlo „zošikuje“ v akomkoľvek ťažení PROTI NIEČOMU A NIEKOMU, by sa takto mohla oveľa efektívnejšie spojiť v boji ZA NIEČO. Svet sa totiž nezlepší cez populistické petície, ale reálnymi činmi a krokmi, ktoré si vyžadujú oveľa viac než iba ochotu podpísať sa pod X-tú zelenú petíciu.

To by sme sa ale museli najprv začať viac počúvať. A ochranári by museli uznať, že mnohí ľudia z praxe vedia o tých veciach, ktoré ich zaujímajú veľmi veľa dôležitých vecí, ktoré sú dôležité aj pre ich ciele.

Nie, netvrdím, že sa so skutočným ochranárom viem rovnať vo vedomostiach o ochrane prírody. Ale som si stopercentne istý, že spoločne s takýmto človekom (ak sa budeme počúvať) vieme vypracovať projekty, ktoré prírode reálne pomôžu a cestovný ruch nepoškodia.

Preto a len preto o takúto diskusiu stojím a mrzí ma, že ju ochranári odmietajú.

Autor je predsedom predstavenstva TMR, a.s.

01 - Modified: 2024-04-13 17:58:39 - Feat.: - Title: Posledná možnosť vidieť Tatranský ľadový dóm. Po víkende ho zatvoria, roztopí sa vo voľnej prírode 02 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 03 - Modified: 2024-03-30 07:19:48 - Feat.: - Title: hn 04 - Modified: 2024-03-21 15:33:42 - Feat.: - Title: Ako sa správať, ak stretnete medveďa alebo ak zaútočí. TANAP radí, čo by ste mali mať pri sebe 05 - Modified: 2024-03-15 13:34:48 - Feat.: - Title: Najlepší rok v histórii tatranského kolosu. Zvládli nástrahy počasia, karty ešte zamiešajú vodné svety
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 15:15