HNtelevízia
StoryEditor

Chudobný bohatý región

29.10.2021, 00:00
V Bruseli si myslia, že si z bratislavských platov kupujeme byty za ceny ako na Liptove.

Štatistiky bývajú zradné. V nejednom prípade dokážu realitu skresliť. Lenže pre Bratislavský kraj je interpretácia čísel životne dôležitá. Európska komisia bola doteraz presvedčená, že Bratislavský kraj je bohatý, lebo podľa štatistických údajov mu patrí 13. miesto v HDP na obyvateľa spomedzi všetkých regiónov EÚ.

Ako je to možné? Do úvahy sa totiž berie celý hrubý domáci produkt vytvorený v našom regióne. Spočíta sa všetko bohatstvo, ktoré vyprodukuje automobilový, chemický, elektrotechnický či potravinársky priemysel sídliaci na území kraja. Vrátane obchodu, zdravotníctva, služieb či verejnej správy. A toto číslo sa vydelí cenami spotrebiteľského koša. Nie však bratislavskými, ale celoslovenskými. V podstate si v Bruseli myslia, že si z bratislavských platov kupujeme byty za ceny ako na Liptove.

A tak pravidelne počúvame, že v Bratislavskom kraji eurofondy nepotrebujeme, lebo my si to vlastne vieme zaplatiť z vlastných zdrojov. A vôbec nezáleží na tom, že väčšinu prostriedkov na základe solidarity posielame do iných krajov a že máme oveľa vyššie životné náklady. Eurofondy potom putujú do menej rozvinutých regiónov. Skrátka, chudobný kraj dostane väčší kus koláča, bohatý menší.

Bruselskí úradníci doteraz nevnímali, že Bratislavský kraj je síce štatisticky bohatý, ale realita je iná. Ročne sa k nám prisťahuje osemtisíc nových obyvateľov a tí vytvoria neuveriteľný tlak na verejnú infraštruktúru. Premávka je prehustená, preto potrebujeme posilniť koľajovú dopravu, nakupovať nové vozidlá verejnej dopravy či budovať nové cyklotrasy. Chýbajú miesta v škôlkach a školách. Sme kraj s najrýchlejším trendom starnutia a musíme investovať do zdravotníctva a sociálnych služieb. Zmena klímy zase zvyšuje letné horúčavy a prináša záplavy. Musíme preto riešiť zadržiavanie vody na území a zvýšiť podiel zelene.

Európska komisia sa dosiaľ zaujímala najmä o čísla, konkrétne o HDP. A ten z nás pred pár rokmi urobil dokonca bohatšie miesto ako Viedeň či Praha. Našou úlohou je Bruselu ukázať, že prepočty neodrážajú realitu.

Len pred pár dňami som v bruselskom Výbore regiónov predniesol stanovisko, ktorého cieľom je zapájanie samospráv do prípravy nového programového obdobia. Prešlo. Budeme tak sedieť za stolom, pri ktorom sa bude pripravovať nové programové obdobie.

Viem, že eurofondy sú pre väčšinu z vás abstraktný pojem. No za ne získame zrekonštruované cesty, nové obchvaty, električkové trate, prestupné terminály, školy a škôlky či zdravšie ovzdušie. Budeme mať kvalitnejšiu zdravotnú a sociálnu starostlivosť aj obnovené pamiatky. Skrátka, vďaka tomu všetkému sa nám v kraji bude žiť lepšie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 00:36