Ján OravecHN Peter Mayer
StoryEditor

Budúce Slovnafty existujú už dnes

09.11.2021, 23:00
Jedinou účinnou odpoveďou, ktorú pri riešení ekonomických, sociálnych či ekologických problémov máme, je podnikavosť a kreativita.

Videl som budúcnosť slovenskej ekonomiky. Nie, nezažil som nijaké nostradamovské proroctvo, ktorým by som sa preniesol do roku 2035 či 2050. Budúcnosť našej ekonomiky defilovala predo mnou v podobe najúspešnejších finalistov a víťazov v histórii súťaží Mladý inovatívny podnikateľ, Študentská podnikateľská cena, Slovak University Startup Cup, ktoré organizuje Junior Chamber International Slovensko.

Dlhé roky sa snažím podobné aktivity osobne podporovať. Som si totiž istý, že medzi takmer dvadsiatkou ocenených sú majitelia úspešných slovenských firiem budúcnosti. Až na malé výnimky, ich názvy dnes takmer nikto nepozná. Ale o desať či dvadsať rokov budú tvoriť chrbtovú kosť slovenskej ekonomiky. Rovnako ako sú ňou dnes automobilky, Slovnaft či U. S. Steel. S vysokou pravdepodobnosťou sú medzi nimi nielen úspešní podnikatelia, ale aj budúci premiéri, ministri či predsedovia parlamentu, skrátka ľudia, ktorí budú túto krajinu riadiť o 10, 20 či 30 rokov.

Tým, že ich oceňujeme a vyslovujeme im verejné uznanie, by sa však naša podpora ich snaženia nemala končiť, ale začínať. Napriek mladému veku viacerí z nich už stihli vybudovať firmy, ktoré úspešne ponúkajú inteligentné riešenia v medicíne, v priemysle, vo vzdelávaní, vo financiách, ale inovujú aj pomerne tradičné odvetvia, ako sú potravinárstvo či pôdohospodárstvo. Dokázali, že nepotrebujú, aby sme ich vodili za ručičku. Je však veľa vecí, ktorými im môžeme uľahčiť život. Od prístupu k financovaniu cez poradenské služby až po to, aby celý inovačný systém pôsobil ako dobre zohratý orchester a nechýbali v ňom niektoré základné nástroje.

Ale nezabúdame na to najpodstatnejšie. Najviac im vieme pomôcť tým, keď odbyrokratizujeme podnikanie, odbyrokratizujeme zamestnávanie a odbyrokratizujeme prístup k eurofondom. Veľmi dobre si pritom uvedomujeme, že prvé dva balíky na zníženie administratívnej záťaže z dielne ministerstva hospodárstva sú len začiatkom na tejto ceste a úspešné dosiahnutie tohto cieľa si vyžiada niekoľkoročné sústredené úsilie o zlepšenie podnikateľského prostredia.

Sú to práve podnikatelia, nie politici, kto je našou nádejou pri hľadaní riešení mnohých problémov, s ktorými je dnes konfrontované Slovensko a svet. Politici o nich dokážu kvetnato rozprávať, ako sme toho v týchto dňoch svedkami napríklad v Glasgowe, ale nevyriešia ich. Jedinou účinnou odpoveďou, ktorú pri riešení ekonomických, sociálnych či ekologických problémov máme, je podnikavosť a kreativita. Podnikavosť a kreativitu môžeme ubíjať alebo rozvíjať. Od toho, ktorú z týchto možností si vyberieme, závisí nielen naša konkurencieschopnosť, ale doslova aj naše prežitie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 05:03