TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Richard Sulík: Šesť dôvodov, prečo nepodporím Matovičov návrh o 500-eurových poukazoch

01.12.2021, 08:46
Tu je šesť dôvodov, prečo tento „skvelý“ nápad nepodporíme.

1. Dehonestujeme vakcínu, ktorá zachraňuje životy

Očkovanie chráni zdravie ľudí a zachraňuje životy. Toto je fakt, i keď nie všetci to tak vidia (s čím sa musíme zmieriť). Preto by ľudia mali vakcínu v prvom rade sami chcieť, aby ochránili svoj život. Lenže my robíme z očkovania dogmu s cieľom 100-percentnej zaočkovanosti.

Raz je to lotéria, inokedy odmena pre sprostredkovateľov, potom sa zase zvažuje povinnosť a aktuálne 500 eur za to, že si to niekto dá vpichnúť. A kto nad týmto postupom vysloví pochybnosti, je veľmi rýchlo dezolát a antivaxer. Pripomínam, že ja očkovaný som a očkovanie podporujem.

2. Výrazne podporíme korupciu
Čo sa stane, ak dáme 500 eur niekomu, kto sa za nič na svete nechce dať zaočkovať? Zoberie tých 500 eur a nájde si doktora, ktorý mu potvrdí očkovanie a vakcínu vyhodí. Antivaxer získal tým zadarmo vstup do systému (ak nájde doktora, ktorý to urobí za 300 eur, tak ešte aj zarobí) a môže využívať všetky výhody zaočkovaného. Mňa by vôbec neprekvapilo, keby sa ukázalo, že väčšina zaočkovaných, ktorí ležia v nemocniciach, takto nečestne získali očkovací preukaz, ale reálne vôbec nie sú zaočkovaní. Len pokiaľ viem, nie je možné dodatočne zistiť, kto sa nechal očkovať.

3. Učíme ľudí nechať si platiť za to, že sa chránia
Samozrejme, tretia vlna nebude posledná, vakcína len slabo chráni pred nakazením, skôr chráni pred ťažkým priebehom a nemocnicou. Ani tretie očkovanie nebude posledné. To budeme odteraz každý rok dávať 500 eur zato, aby si niekto chránil život? A prečo práve 500 eur? Prečo nie 300 eur? Alebo 1.854 eur?

4. Poukážky budú fiaskom
Predstava Igora Matoviča je pomôcť gastru (pripomínam, že práve on trikrát blokoval univerzálny odškodňovací zákon) a niektorým ďalším oblastiam. Z peňazí teda nebude možné kúpiť ani cigarety a ani nový mobil vnúčatám. To znamená, že budeme potrebovať akési poukážky alebo platobné karty a budeme musieť stanoviť zoznam oprávnených príjemcov (čo budú desaťtisíce) a možno bude potrebné stanoviť aj konkrétne tovary a služby, aby peniaze neskončili tam, kde nemajú, napríklad v zahraničných reťazcoch, ktorým sme počas pandémie pomohli až-až.

5. Alternatívne použitie
Legitímne a dokonca nevyhnuté je položiť si otázku, čo iné by sme mohli mať za 500 miliónov eur. Tak napríklad riadne zaplatené zdravotné sestry. Dnes je priemerný plat sestry 1640 eur. Za 500 miliónov eur by sme mohli každej pridať 500 eur mesačne, zaplatiť jej odvody a ešte zamestnať ďalších 7500 zdravotných sestier za zvýšený plat. Áno, bol by to každoročný náklad, ale to bude aj tu, viď bod 3.

6. 500 miliónov eur nie sú drobné
Ďalšia legitímna a dokonca nevyhnutná otázka je, že kto to zaplatí. Na Slovensku máme 125 tisíc právnických osôb (spoločností s r.o a a.s. najmä). Z nich 120-tisíc zaplatí ročne na dani z príjmov 500 miliónov eur. Takže 96 percent firiem musí celý rok robiť na jeden jediný nápad Igora Matoviča. Zodpovedné vládnutie a rozhodovanie vyzerá veru inak. Kde sú teraz UHP, IFP, RRZ, NBS?

Toto sú teda naše dôvody nepodporiť tento „skvelý“ nápad. Navyše, hovoríme, že sa na rozklade verejných financií nebudeme zúčastňovať.

Napriek tomu ho však nebudeme vetovať, lebo rešpektujeme veľkú väčšinu v koalícii - všetci ostatní koaliční partneri sú ZA. Takže klub SaS bude hlasovať proti alebo sa zdrží (dôležité je byť aj tu jednotní) a uvidíme, čo spraví opozícia.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 13:13