TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Komentár Jozefa Mihála: Vlajková loď narazila na tretiu vlnu pandémie

13.12.2021, 23:00
Aj keď mnohí frflú na Prvú pomoc, ešte na ňu budeme „s láskou spomínať“.

Počas celého roka sa minister práce Milan Krajniak pýšil novým zákonom o podpore v čase skrátenej práce.

Často ho uvádzal ako „vlajkovú loď“ legislatívy, ktorú pod jeho vedením ministerstvo práce pripravilo – na pomoc slovenskej ekonomike v krízových časoch spôsobených pandémiou.

Áno. Zákon bol pripravený poctivo. Podporili ho zamestnávateľské zväzy, s rešpektom ho prijali odbory a nekritizovala ho ani opozícia.

Za zákon hlasovali dokonca expremiér Pellegrini a také esá ako exministri Kamenický, Richter alebo budúci minister Erik Tomáš. A autor týchto riadkov priznáva, že kým si zákon poriadne nepreštudoval, považoval ho za dobrý i on sám.

Asi viete, že zákon o podpore v čase skrátenej práce bol pripravený podľa nemeckého vzoru – preto sa často označuje ako kurzarbeit.

V Nemecku podobný zákon pomohol firmám prekonať veľkú ekonomickú krízu v rokoch 2008 až 2011 a pomáha i teraz. Preto sa čakalo, že ako dobrý a systémový nástroj zákon pomôže aj zamestnávateľom na Slovensku.

Avšak pred pár dňami ministerstvo práce doručilo na vládu návrh na odloženie účinnosti tohto zákona na 1. marec 2022 a navrhlo, aby o tom parlament rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. A tak sa aj stalo.

Ministerstvo práce odloženie účinnosti zákona odôvodnilo v dôvodovej správe okrem iného takto, citujem: „... s cieľom zabrániť vážnym hospodárskym škodám v čase vyhláseného núdzového stavu sa navrhuje posunúť nadobudnutie účinnosti zákona o podpore v čase skrátenej práce na 1. marca 2022“.

Zaujímavé. Zákon, ktorého cieľom je pomôcť udržať zamestnávateľom pracovné miesta, označili sami jeho autori za škodlivý a navrhli odložiť jeho účinnosť. No, to sme tu už dlho nemali.

Ľuďom na ministerstve slúži ku cti, že si chyby zákona uvedomujú. Škoda len, že až na poslednú chvíľu. Verím, že odklad účinnosti bude využitý na to, aby sa v zákone opravili aspoň najväčšie nedostatky.

A tie sú minimálne dva. Po prvé, nárok na podporu majú mať len zamestnávatelia, ktorí budú mať najmenej tretinu zamestnancov na prekážkach v práci, a to najmenej 10 percent fondu pracovného času.

Ak napríklad všetci vaši zamestnanci (áno, všetci) vynechajú v marci pre prekážky v práci na strane zamestnávateľa presne dve zmeny, nedostanete na nich ani cent. Áno, ani cent.

Po druhé, výška podpory je len 75 percent sumy, ktorú musí zamestnávateľ vyplatiť zamestnancom na prekážkach. Aj keď mnohí frflú na Prvú pomoc, aby to nedopadlo tak, že na ňu budeme ešte „s láskou spomínať“.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 03:37