peniaze, financie, euroDreamstime
StoryEditor

Ak politika zabrzdí brzdu, nabúrame

14.12.2021, 23:00
Liekom na obsesiu vlád podplácať voličov sú viacročné výdavkové stropy.

Predstavte si, že sa vám párkrát podarilo zarobiť dvojnásobok toho, čo zvyčajne mesačne miniete. Máte dve možnosti, ako s tým naložiť. Začnete si odkladať na horšie časy. A ak napríklad prídete o prácu, môžete sa oprieť o rezervu. Tak sa správa rozumný hospodár a väčšina ľudí na Slovensku. No je tu aj iná možnosť. Kúpite si namiesto jedného autá dve – do práce a na víkend.

Oblečenie po polroku vyhodíte a kúpite si nové. Zdá sa vám tento prístup trochu nezodpovedný? Aj mne. Príklad je zveličený, no takto sa až na výnimky správala väčšina vlád na Slovensku k verejným financiám.

Liekom na obsesiu vlád podplácať voličov sú viacročné výdavkové stropy. Majú sa stať súčasťou ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý má dnes len limit na celkové zadlženie, čiže dlhovú brzdu. Tú treba vnímať ako záchranné koleso. Na druhej strane, výdavkové stropy fungujú ako prevencia. Majú zásadným spôsobom pomôcť, aby verejné financie boli dlhodobo udržateľné, teda aby štát neskrachoval.

Tlačia k zodpovednosti, obmedzujú falošný populizmus a predvolebné podplácanie voličov. To pri schvaľovaní ústavného zákona v roku 2012 vycítili vtedajší politici zo Smeru a zablokovali, aby sa výdavkové stropy stali jeho plnohodnotnou súčasťou.

Cieľom výdavkových stropov nie je zviazať ruky vláde, aby stratila slobodu v rozhodovaní a plnení sľubov, ktoré dala voličom. Ale zareagovať na to, že existujú prirodzené obmedzenia v používaní verejných financií, na ktoré pri neustálom raste dlhu krajiny zabúdame. V budúcnosti nás čaká demografická kríza. Bude krajinu stáť veľa peňazí a úsilia, aby sa dokázala postarať o starých ľudí, ktorých podiel výrazne stúpne.

Takisto nás čakajú ďalšie ekonomické krízy. To nie je strašenie. Iba pripomienka, že život jednotlivca, ale aj spoločnosti je o tom, že raz je lepšie, inokedy horšie. Na to by sme nemali zabúdať, keď sa ekonomike bude dariť a príjmy z daní a odvodov porastú rýchlejšie, ako očakávame. Viacročné výdavkové stropy nás na to dokážu pripraviť. Naučia nás v dobrých časoch šetriť, aby sme v kríze mohli pomáhať ľuďom a firmám.

Ešte minulú jeseň to vyzeralo tak, že výdavkové stropy sa bez väčších problémov pričlenia k opravenej dlhovej brzde. Kombinácia výdavkových stropov a zreformovanej dlhovej brzdy by priniesla jednu z najväčších fiškálnych reforiem za posledných 20 rokov. Zatiaľ sa tak nestalo. Novela ústavného zákona sa už vyše roka presúva. Zdravý kompromis sa hľadá veľmi ťažko. Zhoda sa však musí nájsť, inak nevyhrá nik. Prehráme všetci vrátane našich detí.

01 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 05 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 00:09