TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Jozef Mihál: Tipy 2018

01.01.2018, 23:00
Hit rokov minulých, príležitostný príjem oslobodený od dane do 500 eur, je minulosť. Tú stovečku ušetrenú na daniach budete musieť nájsť inde.

Choďte do kúpeľov a nezabudnite si odložiť bločky. Získate tak 50 eur. Presnejšie, o 50 eur sa vám zníži základ dane. Na dani ušetríte pekných 9,50 – slovom deväť päťdesiat.

Ak ste trvalý pobyt na Slovensku zrušili a žijete v Monaku, nepomôžete si, daň z príjmov budete musieť platiť na Slovensku. Teda ak nepredáte víkendovú chalupu a nezrušíte detskú izbu v dome u rodičov. Aj náš známy cyklista pri návštevách Slovenska bude musieť bývať v hoteli.

Polepšia si dôchodcovia. Síce až od júla a už sa im nebude zvyšovať za dohody dôchodok, ale ušetria. Celé štyri percentá z odmeny na dohodu. To, že mzdárky vo firmách ošedivejú z kolotoča opravných výkazov pri duplicitne uplatnených dôchodkových výnimkách, nikoho trápiť nemusí.

Zato živnosť s nulovými reálnymi výdavkami pri využití 60 percent paušálnych výdavkov znamená pre nového živnostníka daňovo-odvodové zaťaženie na úrovni sedem percent. Ak viete, ako na to, urobte si daňový raj na Slovensku.

V roku 2019 sa má zaviesť zúčtovanie sociálnych odvodov. V roku 2018 tak máte zrejme poslednú možnosť optimalizácie vašich príjmov zo živnosti formou pozastavenia živnosti. Počas pozastavenia živnosti sa zatiaľ do Sociálnej poisťovne neplatí.

Píšte články, knihy o varení a cestovaní, programujte. Druhé najnižšie daňovo-odvodové zaťaženie na Slovensku na úrovni desať percent je z honorárov z autorských licenčných zmlúv.

Do zabudnutia odchádza sociálnodemokratická odvodová odpočítateľná položka. Jej pôvodný osud, pomalé odumieranie podľa vzoru zamestnaneckej prémie, sa minister zdravotníctva rozhodol urýchliť eutanáziou. Firmy sa tak budú musieť pozrieť niekde inde. A to na slovenské národné trináste platy.

Najneskôr v marci budeme vedieť, ako to bude s oslobodením trinástych a štrnástych platov od odvodov a dane. „Reformy“ súčasnej vlády spočívajúce v rušení jedných výnimiek a zavádzaní nových sú síce ťažko pochopiteľné, ale zdravý sedliacky rozum radí využiť to.

Naopak, neskúšajte vo firmách napodobňovať nášho premiéra a zamestnávať (ešte k tomu na nočných zmenách) dobrovoľníkov. Nie každý má známosti na inšpektoráte práce.

Bez ohľadu na zavedenie trinástych platov a príplatkov za nočné zmeny, vy požiadajte o zvýšenie toho vášho platu. Najmä ak ste špecialista a dobre rozumiete svojmu remeslu.

01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine?
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 20:30