Debata prezidentských kandidátov Jiřího Drahoša a Miloša Zemana na TV Prima, Autor: MAFRA/Petr Topič
StoryEditor

KOMENTÁR: Ako Zeman vyhral a Drahoš ešte neprehral

24.01.2018, 09:48
Hneď po počiatočnom relatívne pokojnejšom rozjazde prevzal taktovku Zeman a miestami Drahoša takmer vyučoval.

Jiří Drahoš nebol schopný úplne držať krok s Milošom Zemanom, ostrieľaný politik si ho však zase úplne "na chleba nenatrel". Ťažko povedať, ktorému z nich taký výsledok bude v sobotu stačiť na prelomenie hranice 50 percent hlasov, píše vo svojom komentári redaktor MF DNES Miroslav Korecký.

Politický matador a tvrdý bonmotista versus trochu nudný, ale slušný profesor a politický novic. Kandidáti na prezidenta sa v prvom čelnom dueli, ktorý hostila TV Prima, nevyzliekli zo svojich pováh, charakterov ani osobnej histórie.

Obaja vedeli vopred, že už táto prvá debata môže rozhodnúť celú hradnú voľbu, takže to nebude žiadna generálka, žiadne prvotné oťukávanie súpera, ale naopak je potreba ísť od začiatku tvrdo do stretu. Na druhej strane to zase neprehnať, a neodradiť tak nerozhodnutých. Osudové mohlo byť každé slovo, každé gesto, každý náznak únavy či nervozity.

Hneď po počiatočnom relatívne pokojnejšom rozjazde prevzal taktovku Zeman a miestami Drahoša takmer vyučoval. Boli vidieť roky politickej praxe, schopnosť improvizácie, situačný humor. Miestami bola znateľná priamo rozkoš, s akou prezident svojho protivníka tupil. To postupne silnelo a gradovalo na záverečnej téme migrácie.

Drahoš miestami lepšie, miestami horšie vykrýval údery a snažil sa sám tiež nejaké rozdávať. Bolo evidentné, že na ňom jeho tím odviedol nemalú prácu, oproti niektorým minulým vystúpeniam bol aj v tomto mlynčeku celkom sebavedomý, aj keď miestami len ťažko skrýval nervozitu. Politická neskúsenosť vyplávala na povrch vždy, keď nedokázal smečovat v okamihoch, keď si Zemanove argumenty smeč priamo pýtali. Avšak v základných - vopred avizovaných - témach dokázal argumentovať celkom racionálne, vecne a slušne.

Aranžmán televízie Prima bol trochu zvláštny, viac než bitku argumentov o najvyšší post v krajine pripomínal skôr relácie typu Kotly Michaely Jílkovej, ktoré nejakú racionálnu debatu prakticky vylučujú.

Úloha moderátora sa scvrkla na upokojovanie vyexcitovaného publika, čo zvýraznilo fakt, že síce prezidentskú debatu ponúkli kandidátom všetky väčšie televízie, ale je to asi rovnaké, ako keby autodróm v Moste ašpiroval na organizovanie veľkej ceny formuly jedna.

Zeman na Prime vyhral, ​​aj keď nie tak presvedčivo, ako sa čakalo a ako by si on želal. V snahe deklasovať svojho súpera bola tvrdosť jeho výpadov až prekvapivá na tento formát debaty.

Na Zemanových presvedčených voličov to iste zapôsobilo, rovnako ako Drahoš na svojich voličov zapôsobil svojou slušnosťou a zdržanlivosťou. Čo si z toho však vzala zhruba desatina nerozhodnutých voličov, je vo hviezdach. Nebol Zeman až príliš útočný? A nebol Drahoš až príliš defenzívny?

Ostatne kto vie, či oveľa väčší volebný efekt ako argumenty a údery nebude mať záber už vo chvíli, keď bežali titulky a kedy sa Zeman po hodine sedenia veľmi, veľmi ťažko dvíhal z kresla.

01 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 02 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia 03 - Modified: 2024-03-20 12:22:26 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je v stabilizovanom stave, začal s rehabilitáciami po operácii 04 - Modified: 2024-03-15 13:24:53 - Feat.: - Title: Český exprezident Miloš Zeman je po operácii vo vážnom stave 05 - Modified: 2024-03-14 20:43:00 - Feat.: - Title: Bývalého prezidenta Zemana hospitalizovali v nemocnici. Mal by tam byť týždeň
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 05:25