Michel TemerReuters
StoryEditor

Brazília sa vrátila

01.02.2018, 09:45
Prejav brazílskeho prezidenta Michela Temera v Davose.

Nedávno som začal svoju prvú medzinárodnou aktivitu roku 2018. Zúčastnil som sa na stretnutí Svetového ekonomického fóra v Davose, vo Švajčiarsku, kde som mal príležitosť osloviť celosvetové publikum zložené z politických lídrov, podnikateľov a podnikateliek, a tvorcov verejnej mienky. Opäť budem hovoriť o programoch reforiem, ktoré menia Brazíliu.

Obrátili sme list ekonomickej krízy, pretože sme vedeli povedať nie populizmu a konať zodpovedne. Poháňaná dlhodobou víziou, naša vláda vytvára v trvalom dialógu s národným kongresom a spoločnosťou základy efektívneho štátu, ktorý poskytuje občanom kvalitné služby v rámci vyváženého verejného rozpočtu. Sú to tiež základy trvalého rastu, ktorý je nevyhnutný pre ďalší rozvoj krajiny a efektívne vytiahnutie miliónov Brazílčanov z chudoby.

Len niečo málo vyše roka a pol vlády potvrdzujeme v praxi náš záväzok k fiškálnej rovnováhe. A výsledky sú tu. Inflácia klesla a je opäť pod kontrolou. Výmenný kurz sa stabilizoval. Úroky klesli na najnižšiu úroveň v histórii. Obnovili sme dôveru v brazílske hospodárstvo – dôveru, ktorá sa odráža v premyslených aktivitách, vo vitalite zahraničného obchodu a na obnovení pracovných miest.

Investor, ktorý pozoruje dnešnú Brazíliu, si všimne vládu, ktorá pracuje na presných diagnostikách a aplikuje riešenia, ktoré fungujú. Vníma vládu zaoberajúcu sa dynamizáciou podnikateľského prostredia. Všade sme odstránili byrokratické prekážky, ktoré bránili podnikateľom – je jednoduchšie založiť si spoločnosť, importovať, exportovať. Modernizácia Zákonníka práce, ktorá už vstúpila do platnosti, je mimoriadne dôležitým míľnikom v našom úsilí o naladenie Brazílie na realitu súčasného hospodárstva bez toho, aby to malo vplyv na práva pracujúcich. Plánujeme ešte zjednodušenie daňového systému, ktoré umožňuje svižné a racionálne platenie daní.

Trend ukazuje Brazíliu ako krajinu, v ktorej je čoraz viac ekonomickej slobody.

Mať v poriadku verejné účty a konkurencieschopný súkromný sektor sú nevyhnutné predpoklady pre udržateľný rast. Rovnako zásadná je aj kvalitná infraštruktúra, kompatibilná s obrovským potenciálom našej krajiny.

Preto som v Davose prezentoval aj viaceré možnosti programu koncesií a privatizácií federálnej vlády Advançar, Parcerias. Model ponúka dobre definované a stabilné pravidlá, ktoré zvyšujú právnu istotu. Nie náhodou prilákal silný záujem vo svete. Doteraz sme dokončili viac ako 70 projektov týkajúcich sa ciest, prístavov, letísk, prenosových vedení, ropných a plynových polí. Odhad investícií predstavuje 142 miliárd brazílskych realov. V roku 2018 ponúkneme ďalších 75 projektov, ktoré zahŕňajú aj železnice a ktoré by mali prilákať viac ako 130 miliárd realov.

Reforma posilní dôveryhodnosť hospodárstva a umožní jeho vstup do trvalého rastového cyklu.

Zmeny, ktorými prechádza Brazília, a ktoré ju pripravujú na riešenie výziev 21. storočia, sa nekončia na domácej úrovni. Aj v zahraničí sme pôsobili v duchu otvorenosti, pretože je nesprávne myslieť si, že v súčasnom svete môže dôjsť k rozvoju v uzavretom ekonomickom prostredí. Naša snaha o väčšiu a lepšiu integráciu sa začína v regióne Mercosur: Brazília začala s partnermi s programom, ktorého jedným z hlavných pilierov je podpora voľného trhu. Okrem odstránenia prekážok v obchode v rámci obchodného spoločenstva sme sa priblížili aj ku krajinám Tichomorskej aliancie.

Po prvýkrát za dvadsať rokov máme reálnu perspektívu uzavretia dohody medzi združením Mercosur a Európskou úniou – komplexnej a vyváženej dohody, ktorá poslúži záujmom brazílskej spoločnosti. Otvorili sme nové fronty rokovaní s partnermi z rôznych regiónov.

Je nepopierateľné, že Brazília už prešla počas našej vlády dlhú cestu rýchlym krokom. Dosiahli sme veľa, vždy na základe dialógu, demokratických princípov, úprimnej snahy priblížiť naše vzájomné pozície a formulovať účinne reakcie prispôsobené potrebám krajiny.

Výzvou, ktorej teraz čelíme a na ktorú sme plne odhodlaní, je reforma sociálneho zabezpečenia. V Davose som ratifikoval svoj záväzok voči spravodlivému a udržateľnému systému sociálneho zabezpečenia, ktorý zodpovedá demografickému vývoju našej populácie. Toto je záväzok, ktorý obnovujem v prvom rade pred Brazílčanmi, najmä tými najchudobnejším – v konečnom dôsledku systém redistribuuje príjem tých, ktorí to najmenej potrebujú, tým, ktorí majú menej. Reforma odstráni výsady a zaručí vyplácanie dnešných a zajtrajších dôchodkov.

Brazília je skvelá krajina, ktorá spája aktíva všetkých druhov. Ide o spotrebiteľský trh s viac ako 200 miliónmi ľudí a s mnohými prírodnými zdrojmi. Náš ľud je kreatívny a pracovitý. Máme diverzifikovaný priemysel, vysoko produktívne poľnohospodárstvo. Naša energetika patrí medzi najčistejšie na svete. Sme krajina ďaleko od geopolitického napätia. To sú dôvody, ktoré vždy robili z Brazílie atraktívnu destináciou pre investorov.

V poslednom čase bolo problémom, že krajina stratila svoj cieľ. To, čo naša vláda urobila, je prinavrátenie cieľa Brazílii. Od začiatku sme mali jasno o ceste, ktorou by sme mali ísť: o ceste zodpovednosti, otvorenosti, slobody. Z tejto cesty sme sa neodklonili – a ani neodkloníme.

Toto je posolstvo, ktoré som poslal brazílskemu ľudu z Davosu.

01 - Modified: 2024-01-31 14:40:31 - Feat.: - Title: Javier Milei obhajuje kapitalizmus a tvrdia o ňom, že je exot. A to je vlastne desivé 02 - Modified: 2024-01-24 12:45:27 - Feat.: - Title: Fico síce hovorí o štvordňovom pracovnom týždni, avšak vláda Slovákom pracovný deň pridala 03 - Modified: 2024-01-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Palec hore pre prezidenta Argentíny 04 - Modified: 2024-01-19 11:14:03 - Feat.: - Title: Centrálne banky klimatickú zmenu neovplyvnia 05 - Modified: 2024-01-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Západné sankcie áno, konfiškácia bohatstva oligarchov však nie. Švajčiari ďalej bránia ruský majetok
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 06:55