Radko KurucMarek Kmeť
StoryEditor

Máme páku na investorov

21.02.2018, 23:00

Prínosy zahraničných investícií pre slovenskú ekonomiku sú nespochybniteľné. Pozitívne ovplyvňujú hospodársky rast, zamestnanosť, importujú nové technológie. Preto ak chceme viesť zmysluplnú diskusiu, nemali by sme sa baviť o tom, či štátnu pomoc poskytovať alebo nie. Obzvlášť v podmienkach, keď investorov rovnako lákajú aj iné štáty, vrátane krajín Vyšehradskej štvorky. Otázkou teda je, ako investície podporovať optimálne z pohľadu daňového poplatníka.

Hodnotenie kvality pomáha
Doposiaľ firmy vyčerpali približne 880 miliónov eur, čo je zhruba polovica z celkovej schválenej investičnej pomoci za predošlých pätnásť rokov. Čoraz viac sú v porovnaní s minulosťou využívané daňové úľavy, ktoré motivujú investorov tvoriť zisk. Až vtedy totiž môžu túto formu pomoci aj reálne čerpať.


Pri posudzovaní investičných zámerov nám výrazne pomáha analytický model hodnotenia, v ktorom jednotlivým investičným plánom udeľujeme rating. Tak vieme ešte pred jeho schválením zistiť, ktorý investičný zámer je kvalitný. Platí, že čím kvalitnejší zámer, tým lepšia známka. Okrem toho budeme aj pravidelne spätne vyhodnocovať projekty, ktorým bola pomoc poskytnutá.

Dobre namazaný stroj
V súčasnosti je vyjednávacia pozícia vlády o niečo lepšia ako v minulosti. Slovenská ekonomika ide ako dobre namazaný stroj, zamestnanosť prepisuje historické rekordy. Takže sa teraz vieme omnoho lepšie sústrediť na ciele, ktoré chceme investičnou pomocou dosahovať. A pretaviť ich do kvalitatívnych kritérií projektov v hodnotiacom modeli. Dôraz teda chceme klásť na to, aby investície viac ako v minulosti smerovali do menej rozvinutých regiónov. A okrem toho je najvyšší čas sústrediť sa na investície, ktoré môžu pozdvihnúť inovačný potenciál slovenskej ekonomiky. Oba ciele plne reflektuje aj nedávno schválený zákon o regionálnej investičnej pomoci, ktorý pripravilo ministerstvo hospodárstva.

Desiatky projektov
Slovensko nie je čierna diera Európskej únie, kde líšky dávajú dobrú noc. Pokrok zaznamenaný za uplynulé roky nás radí medzi úspešné krajiny. Dôkazom toho je aj pretrvávajúci záujem investorov. Pripravené sú desiatky nových investičných projektov rádovo v hodnote stoviek miliónov eur. Pri nich by sme mali viac ako kedykoľvek predtým zohľadňovať spomenuté ciele, teda viac práce v chudobnejších regiónoch alebo vyššiu pridanú hodnotu. A, samozrejme, z našej pozície by sme radi videli aj návratnosť podporených investícií pre verejné financie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 13:08