Ivo NesrovnalPeter Mayer
StoryEditor

Rozumné mesto – lepší život pre ľudí

08.03.2018, 23:00

Koncept rozumných miest – takzvaných smart cities – je jednou z hlavných tém urbanistov, plánovačov a aj politikov už niekoľko rokov. Existuje obrovské množstvo teórií a prístupov k tejto problematike. Jasné je jedno – „smart“ riešení bude čoraz viac, budú čoraz komplexnejšie a čoraz samozrejmejšie. Od najmenších detailov ako elektronické cestovné lístky až po najzložitejšie urbanistické riešenia postavené na veľkých dátach a umelej inteligencii.

Môžem úprimne povedať, že táto téma ma osobne veľmi baví, pretože umožňuje veľmi komplexný pohľad na riešenie problémov, ktoré nemáme len my v Bratislave, ale zápasia s nimi azda v každom väčšom meste na svete. Či sa to týka dopravy, manažmentu odpadov, otvorenej samosprávy, alebo strategického plánovania. Nové technológie zrýchľujú procesy, šetria náklady a zdieľaním veľkých data setov umožňujú participáciu verejnosti.

Aj preto sme niekoľko mesiacov pracovali na koncepcii Bratislava Rozumné mesto 2030 a minulý týždeň sme jej prvú verziu predstavili odbornej verejnosti. Názor odborníkov je pre nás v tejto oblasti kľúčový, pretože mesto musí mať predstavu, kam sa chce hýbať, a mať jasný plán a víziu, ako chce vyzerať nielen zajtra, ale aj o niekoľko rokov. A v neposlednom rade musí mať aj jasne určené priority, do ktorých chce investovať. Pretože každá náročná nová technológia má aj jednu nepríjemnú vlastnosť – je finančne náročná a niekedy sa skrátka oplatí počkať.

Sú však i riešenia, ktoré sú síce technicky a procesne komplikované, no odkladať ich nemožno. Čoskoro bude spustený verejný internetový portál geografického informačného systému (GIS), ktorý prinesie komplexné informácie o meste na jednom mieste. Či sa to týka územného plánovania, katastra alebo zelene. Bude tak možné okamžite zistiť, komu patrí neodhrnutý chodník, zanedbaná zeleň alebo po rokoch opravená cesta. Som si istý, že tieto informácie ocenia všetci Bratislavčania.

Rozumné riešenia však nemusia byť len komplikované a drahé. V poslednom čase sme priniesli niekoľko noviniek v oblasti hromadnej dopravy a mám na to skvelé ohlasy. Máme interaktívne cestovné poriadky v mapách Googlu, máme pohyb vozidiel MHD v reálnom čase v aplikácii Hopin, o pár týždňov bude možné kupovať cestovné lístky platobnou kartou bez potreby ďalších kariet, vo vozidlách MHD okrem USB nabíjačiek pribúda tiež vysokorýchlostné pripojenie na internet cez WiFi. Všetko drobnosti, ktoré však významne spríjemňujú každodenný život v meste. Lebo Bratislava sa mení k lepšiemu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 20:14