Robert FicoTASR
StoryEditor

Robert Fico: Slovensko nie je čierna diera!

19.03.2018, 23:00
Ani tieto tri hektické týždne, hysterické kričanie opozície nezmenili nič na faktoch, že Slovenská republika patrí do eurozóny, že máme rýchly ekonomický rast a v miere slobody sme príkladom pre rozvinuté demokracie.

Bez ohľadu na to, akým smerom sa bude uberať turbulentný politický vývoj, bez ohľadu na to, akú mieru zodpovednosti ukážu vrcholní politickí činitelia pri stabilizácii pomerov, chcem povedať jednu zásadnú vetu. Slovensko nie je čierna diera! Odmietam účelové tvrdenia a mediálny obraz, že Slovenská republika je nedemokratickou krajinou, kde nie je miesto na slušný život občanov.


Slovenská republika si pripomína 25 rokov existencie a ako politik sa nikdy neznížim k tomu, aby som očierňoval jej meno, či už na pôde zahraničných inštitúcií, alebo doma. Počas troch týždňov sa vyrojilo toľko komentárov a pseudohodnotení úrovne slovenskej demokracie, že to hraničí so stratou súdnosti a elementárnej zodpovednosti k štátu. Dobrovoľne páchame na svojej krajine škody, ktoré bude ťažké na medzinárodnej scéne naprávať. Zároveň umelo navodzujeme v našich občanoch pocit, že Slovenská republika je niečo, za čo sa musíme hanbiť. Nikdy takéto hlasy nebudem podporovať a tvrdo sa im postavím vo vnútropolitickom zápase.


Akosi sme rýchlo zabudli, že z hľadiska slobody médií patríme medzi najslobodnejšie krajiny na svete. To, ako s touto slobodou dnes médiá narábajú, svedčí o tom, že si jej užívajú dostatok. Sme svedkami paradoxu, že miera slobody je taká veľká, až neslobodne popierajú akýkoľvek názor, ktorý sa im nehodí. Čo im však absentuje, je miera vlastnej zodpovednosti.


Nestabilita oslabuje štát v konkurenčnom zápase na medzinárodnom poli a krajina sa tak vystavuje rôznym hrám, ktoré nemusia byť v súlade s jej hodnotovou orientáciou. Strana Smer aj ja osobne sme z hľadiska zodpovednosti urobili pre stabilitu krajiny všetko. Ani tieto tri hektické týždne, hysterické kričanie opozície nezmenili nič na faktoch, že Slovenská republika patrí do eurozóny, že máme rýchly ekonomický rast a v miere slobody sme príkladom pre rozvinuté demokracie. Napriek ich politickej nezodpovednosti, hraničiacej s túžbami po politickom prevrate, primitívnom vykrikovaní, Slovensko zostáva krajinou, ktorá má parametre vyspelej krajiny v stredoeurópskom priestore.


Dnes zaznievajú hlasy volajúce po predčasných voľbách. Chcem však upozorniť, že vládna koalícia má väčšinu, vláda pracuje a parlament schvaľuje zákony. Som stále presvedčený, že ak niekomu záleží na vyšetrení tragédie dvoch mladých ľudí, je to práve vládna koalícia. Z môjho pohľadu, predčasné voľby nesú v sebe zárodok nestability a aj reálne riziká, že sa tlak a záujem na objasnenie prípadu oslabí. Ako predseda strany Smer si uvedomujem vnútropolitické aj zahraničnopolitické riziká, ktorým dnes Slovensko čelí. Som pripravený, nech bude akýkoľvek scenár, urobiť politicky všetko preto, aby sa reči o čiernej diere v strednej Európe skončili. Slovensko je dobrou značkou v EÚ a takou aj musí zostať!

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 05 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 04:10