FacebookTASR
StoryEditor

Facebook možno spáchal globálny trestný čin. A nič

28.03.2018, 08:14
Autor:
Karol WolfKarol Wolf
V skutočnosti Facebook (a tým pádom celé jeho výkonné a akcionárske vedenie) možno spáchal trestný čin, ktorého dôsledky sú a môžu byť fatálne.

Naozaj ma zaujímalo, ako Mark Zuckerberg zareaguje na škandál Cambridge Analytica. A keď som z jeho úst počul slovné spojenia „pochybili sme“, „porušenie dôvery“ a „sme zodpovední za to, čo sa deje na našej platforme“, napadlo ma jediné – na planéte sa zrodil BOH, ktorý môže všetko a keď sa čas od času rozhodne pre nejaké „božie odkazy“ veriacim, tak je to jeho vec.

V skutočnosti totiž Facebook (a tým pádom celé jeho výkonné a akcionárske vedenie) možno spáchal trestný čin, ktorého dôsledky sú a môžu byť fatálne. Nie pre ich vlasť, svetadiel, ale rovno pre celú planétu. Oni totiž vedeli už pred rokmi, že im niekto kradne osobné profily nevinných užívateľov tejto sociálnej siete. Vedeli, že sú to milióny a milióny profilov. Kým začali vymýšľať, ako tomu zabrániť, milióny profilov už boli fuč. Neurobili nič.

Potom neskôr videli, ako dochádza ku masívnemu zneužívaniu týchto profilov (museli to vidieť, pretože videli, čo robí Cambridge Analytica a boh vie kto ešte) a ako sa pod vplyvom týchto online nájazdov na mozgy chudákov ľudí, mení charakter celých spoločností. Len tak „na prvú“ – voľby v USA, Brexit ... . A neurobili nič. Vôbec nič.

Až teraz, keď sa to celé prevalilo, zostúpil BOH v tričku a džínsoch z nebies a vyslovil tie myšlienky, čo spomínam v úvode. A zase nič.

Namiesto toho, aby ho priamo zo štúdia, alebo kde to bolo, prišli zobrať príslušní kukláči a s ním aj celé vedenie tejto firmy, sa BOH zase voľne vzniesol do svojich nebies a ide pripravovať ohlasovanú „nápravu“.

Aby sme si rozumeli, o čom je reč. Samozrejme, že Cambridge Analytica (a ja som si istý, že takýchto firiem je na svete viac a nevsadil by som ani jeden bitcoin, že medzi nimi nie je aj samotný FB) niečo ukradli a zneužili. To sa zdá byť jasné. Ale ak to boli iba oni, tak potom na svete existuje už iba jedna firma, ktorá vedela, alebo mohla vedieť, že ku krádeži prišlo. A tou je práve Facebook. A – neurobili nič, nikomu to nepovedali, nikoho nežalovali, len potichu začali viac chrániť databázy. Čušali aj počas volieb v USA aj počas Brexitu. Vedeli, mali vedieť a minimálne mohli vedieť, že dochádza minimálne ku pokusom o volebné podvody. A? A nič!

Najväčšie tajné služby sveta (presnejšie Západu) sa tu roky pokúšajú varovať pred kybernetickou vojnou, bojujú proti nej, apelujú a čo ja viem čo ešte. A uprostred tohto sveta sedí firma, ktorá roky vedela, že minimálne jeden účastník tejto globálnej kybervojny si priamo z jej „skladu“ ukradol milióny nábojov, ktorými potom strieľa. A nielen to. Tá firma dokonca vedela aj kedy a kde strieľa, pretože Cambridge Analytica sa ani netajila tým, že vie meniť správanie ľudí cielenými akciami na FB.

Jednoducho megaškandál. A nič!

Už len na záver, aby to bolo ešte zreteľnejšie. Predstavte si, že policajti (v našich reáliách bohužiaľ iba náhodou) odhalia a zdokumentujú ten najprimitívnejší volebný podvod (nákup hlasov v rómskych osadách) a prokurátor obžaluje predávajúceho aj kupujúceho. Nie som síce právnik, ale zdá sa mi, že za to je basa natvrdo.

Aký trest prináleží tomu, kto vedel, že mu boli ukradnuté v podstate intímne identity neborákov, ktorí sa chceli iba „globálne socializovať“, a boli následne masívne zneužité? A neurobil nič. A teraz hovorí, že to ide „napraviť“. To je akože „účinná ľútosť“? To sa akože „skutok nestal“?

Nuž – skutok sa stal. Len bohužiaľ novodobý BOH, ktorý spútal zemeguľu a jej obyvateľstvo reťazami šialených algoritmov, ktoré majú „zlepšiť svet“, má globálnu imunitu.

Zuckerbergovo vyjadrenie preto vyzerá ako zlý vtip. Ešte horší, ako známe optimalizačné daňové schémy „dvojitá írska“ a „holandský sendvič“, ktorými sa BOH a iní bohovia postfaktuálnej online doby vyhýbajú plateniu daní. Čo je mimochodom tiež trestný čin.

Autor je riaditeľ PR agentúry Dynamic Relations.

01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 04 - Modified: 2024-03-19 12:48:55 - Feat.: - Title: Meta ustupuje tlaku. Navrhla zníženie predplatného platených služieb v Európe 05 - Modified: 2024-03-06 10:04:34 - Feat.: - Title: Celosvetový výpadok Facebooku spôsobil chaos, paniku ale aj obrovské straty pre Metu. Meme stránky však mali raj
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 00:12