Bankomat - ilustračná snímkaPeter Mayer
StoryEditor

Doba kešu sa kráti, no ešte sa nekončí

26.12.2021, 23:00
Ľudia oceňujú ochranu súkromia, ktorú im „keš“ poskytuje, aj to, že majú lepšiu kontrolu nad výdavkami.

Bez hotovosti, ľudovo povedané „kešu“, sme si ešte pred pár rokmi nevedeli predstaviť takmer žiadnu finančnú transakciu, či už išlo o nákup v potravinách, vreckové či výplatu. Podiel hotovosti na platbách však systematicky klesá. Prispelo k tomu viacero faktorov, od meniaceho sa vkusu spotrebiteľov, rozvoja digitálnych technológií až po regulácie.

Pandémia tento trend zvýraznila. Naučila nás nielen viac nakupovať online, ale aj oceniť hygienickosť bezkontaktných platieb v kamenných obchodoch. Pred piatimi rokmi na Slovensku dominovala hotovosť, ktorá tvorila osem z desiatich transakcií v obchodoch. Po nástupe pandémie už hodnota platieb kartami prevyšuje výbery hotovosti.

Ešte dramatickejší odklon od používania hotovosti je evidentný v krajinách, ktoré na hotovosti nelipli ani pred pandémiou. V takom Švédsku už väčšina bankových pobočiek s hotovosťou ani nepracuje a mnohé prevádzky, ako napríklad kaviarne či štokholmská hromadná doprava, ani hotovosť neprijímajú.

Z dlhodobého pohľadu sa hotovosť javí ako ohrozený druh peňazí aj kvôli nástupu kryptomien a zvlášť oficiálnych regulovaných digitálnych mien. Na pilotnej verzii digitálneho eura už ECB pracuje. Tieto verzie peňazí dokonca vedú niektorých pozorovateľov k tomu, že hotovosti dávajú už len dekádu, maximálne dve, kým vymizne úplne.

Takéto predpovede sú podľa mňa uletené. Iste, podiel hotovosti na platbách bude aj naďalej klesať v prospech alternatívnych platieb. No hotovosť okrem platieb slúži aj ako uchovávateľ hodnôt. A v tejto funkcii je keš pomerne odolným druhom. Zvlášť na Slovensku, kde podiel hotovosti na finančných aktívach domácností tvorí takmer desať percent a je druhým najvyšším v EÚ. Svoju hodnotu si hotovosť drží zvlášť dobre v prostredí nízkych úrokových sadzieb. Veď práve „keš pod matracom“ je dôvodom, prečo aj v digitálne rozvinutom Japonsku pomer hotovosti k HDP nepretržite rastie. Z obdobného dôvodu rastie aj pomer hotovosti k HDP v eurozóne. Podľa odhadov, minimálne jedna tretina eurových bankoviek v obehu je na starom kontinente držaná ako úspory.

Ani v platbách keš ešte neodchádza úplne. Určité skupiny obyvateľov jednoducho nebudú mať na úplnú digitálnu budúcnosť technológie, schopnosti či zdroje. Sociálnu inklúziu týchto ľudí sa snaží regulácia legislatívne zabezpečiť napríklad ochranou minimálneho pokrytia krajiny sieťou bankomatov. Hotovosť je však jedinečná a hodnotná aj pre digitálne zručných obyvateľov. Títo ľudia oceňujú slobodu a ochranu súkromia, ktorú im „keš“ poskytuje. Iní zase vedia, že hotovosť im poskytuje lepšiu kontrolu nad výdavkami.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 14:42