Flickr
StoryEditor

Spoločnosť potrebuje mať systém, manuál na človeka

24.04.2018, 23:59
Žiaľ dnes sme si povedali, že nie staré, ale nové a dokonca, že všetko staré je zlé, pretože to vyžaduje trpezlivosť, čas a premýšľanie.

Myslím, že by sa mala manifestovať téma, ktorá rieši teoreticky a prakticky všetky problémy dneška i zajtrajška. Na to potrebujeme mať systém manuál na človeka, ktorý objasňuje ako človek funguje, čo mu prospieva a čo škodí, lebo on je základnou jednotkou spoločnosti. Všetky životu prospešné parametre a aktivity budú zakomponované do filozofie, etiky, etikety, kultúry, umenia a vzdelávania.

Všetky život ohrozujúce, degradujúce a involučné aktivity budú vylúčené. Spoločnosť sa v dnešnej spleti informačného bahna a aktivity bude na základe toho vedieť jasne a jednoznačne orientovať a rozhodovať. Skrátia sa siahodlhé a nekonštruktívne diskusie, pretože bude vládnuť jednoznačnosť, ktorej sa dnes spoločnosť boji. Spoločnosť podporujúca túto normalitu, ľudskú prirodzenosť, bude kooperatívna vo všetkých život podporujúcich témach.

Takáto spoločnosť je reálne sformovateľná za krátke obdobie, je nutná iba konkrétna idea a vôľa ju naplniť . Myslím , že za pár rokov, keď sa ohliadneme späť , tak sa budeme čudovať, čo za nepríčetná spoločnosť tu ešte nedávno bola, aj keď mala k dispozícii najlepšie školy sveta a techniku atakujúcu Mars.

Podľa môjho názoru, nesmieme však popierať tradíciu a skúsenosť, ktorá jediná v čase preverila, čo je pre človeka i spoločnosť života schopné a čo život degraduje. Žiaľ dnes sme si povedali, že nie staré, ale nové a dokonca, že všetko staré je zlé, pretože to vyžaduje trpezlivosť, čas a premýšľanie.

A tak rozbíjame základnú bunku života spoločnosti rodinu, ktorá udržiavala rod a rodenie nového života a zmiešavame ju na roveň s takým spolužitím, kde nie je možné uchovať ani rod ani rodenie, rozbíjame múdrosť starej generácie a spoliehame sa na nové, na extrém, na pohyblivé piesky pod nohami.

Pravda nie je to, čo doteraz, čo sa reálne potvrdí v živote rokmi a nie iba nápadmi, pravda je dnes to, po čom naivne túžime a to čo prinesú médiá. Chemické útoky, frustrácie a nenávisť. Súčasťou manuálu musí byť aj vzdelávanie ,ktoré musí ísť spoločne s výchovou.

Tá zahrňuje kultúrne vzorce, aj samotné hodnoty. Umenie vychováva. Umelci sú dlhú dobu určitým vzorom správania, majú miesto v médiách, menšie, väčšie davy sa k ním prikláňajú. Kultúra má prinášať odkaz minulosti a načrtávať ideu večnosti a stability. Nie dočasnosti, to vedie k malicherným sporom o zmrzlinu, namiesto k sporom o podstatu a o víziu budúcnosti. Uvedomujem si, že tak ako je každý človek iný, tak sú aj odlišné kritériá a priority hodnotenia rôznych životných a spoločenských situácií u rôznych ľudí. Mnohí si preto myslia, že nemôže existovať univerzálny manuál na riešenie problémov dneška.

Tak ako každý človek disponuje rovnakou fyzickou anatómiou, tak disponuje aj anatómiou psyche (psychickou). Rozdiel je , že dnešný ortodoxný prístup psychológie a medicíny nezahŕňa výskum vedomia do rozhodujúcej kategórie a nevie akým spôsobom funguje. Pre všetko toto sa venujem tomu čomu sa venujem. Otázky , ktoré si kladieme, si kladiem už celu dekádu , tak ako si ich kládli a kladú cele zástupy ľudí včerajška i dnes.

Kľúč k človeku , jeho fyzickému , psychickému a duchovnému zdraviu, jeho talentom, rastu, intelektu i osobným a celospoločenským problémom tkvie v jeho vedomí , ktorého anatómia je rovnaká pre všetkých . Treba len porozumieť ako funguje a túto informáciu použiť pre blaho spoločnosti. Pre niektorých neveriacich čitateľov, tak na začiatok ponechajme autonómiu riešenia problémov dneška uceleným komunitám (národom) ľudí na svete a riešme iba konflikty medzi rôznymi pohľadmi na spôsob riešenia vtedy, keď by mohlo dôjsť k nešťastným udalostiam.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 02:47