Víchrica EleanorReuters
StoryEditor

Jednotlivosti tvoria celok a ten rozhoduje

09.05.2018, 23:59
Podľa odborníkov je dôležitý komplexný pohľad na prírodné procesy, hospodárske aktivity i správanie ľudí ,ako aj na ich možný budúci vývoj.

Optimum nie je v riešení jedného ojedinelého javu, napr. víchrice, sucha, ale v komplexnom pohľade. Týmto prístupom sa dosiahnu lepšie výsledky, znížia sa negatívne dôsledky a škody , ale je krátkodobo drahší a vyžaduje dlhšiu dobu riešenia.

Významný český klimatológ tvrdí, že táto spoločnosť i vzhľadom na to, že disponuje vysokým stupňom poznania, nezvláda v dostatočnej miere využitie poznatkov vedy k svojmu rozvoju.

Nerešpektuje v mnohých prípadoch prírodné zákony , pretože ich v prevažnej väčšine nepozná. Príčiny tohto stavu? Nedostatočné vzdelanie základné a stredné, výrazne nižšia úroveň univerzitného.

Pripúšťam, že niekedy akademické výstupy môžu byť vzdialené akceptácii verejnosťou . Takto nepripravená spoločnosť sa nemôže adekvátne zachovať k problémom , ktoré svojimi nevhodnými postupmi vo všetkých oblastiach svojej existencie koná.

Veľkým nešťastím podľa môjho názoru je tiež určité prepojenie biznisu , politiky a vedy. Údajne aj bývalý prezident ČR Václav Klaus poznamenal nejednu generáciu pomýleným , arogantným prístupom k poznatkom klimatológie.

Odpoveď na otázku ako riešiť okruh negatívnych zmien nášho prostredia, ako zastaviť proces rastúcich extrémov , nie je jednoduchá. Má mnoho aspektov a možných postupov. Nesmie nás odradiť fakt, že ide o dlhodobý proces. Ľudia sa rozhýbu ak prídu prvé väčšie zmeny, lebo ak zmeny budú pomalé, prispôsobia sa. Ľudia sa predovšetkým snažia o nejaký pokrok teda väčšina z nich.

Popri tom sa im ale núka ľahší život, zábava a dlhší čas na relaxáciu, ktorý mnohí využívajú na zaháľanie nič nerobenie. To vedie k deštrukcii spoločnosti a k rastu počtu ľudí bez ambícií. Mnohí sa dajú na cestu používania návykových látok a návykových činností. Tak vzniká početná skupina ľudí, ktorí zaostávajú za ostatnými a trpia aj mnohými zdravotnými problémami.

Súťaživosť je prospešná terapia, nakoniec ju pozorujeme všade v prírode. Nesmie ale byť spojená s takým fenoménom, že tí ľudia, ktorí v súťažiach neuspejú obsadia posledné priečky si nárokujú na rovnaké alebo aj väčšie výhody ako tí úspešnejší. My , ktorí máme tom šťastie, ten dar , vidieť fakty v súvislostiach , musíme sa snažiť o také riešenia, aby bolo možné zlepšenie. Každá snaha, prednáška, článok , návrh na zlepšenie sú potrebným základom riešenia , teda rozvoja poznania a výchovy.

Problémom v spoločnosti je aj chamtivosť, už nie je otázkou či niekedy budem chcieť viac, ale kedy začnem chcieť mať viac. Závisť, drancovanie prírody, nároková mentalita, korupcia je len následok. Uvedomujem si, že je to príliš zložitá téma, ktorá sa nedá riešiť len úvahou a perspektívne musí prísť aj analýza a zhodnotenie základných výstupov .

01 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 02 - Modified: 2024-01-27 12:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho 03 - Modified: 2022-05-01 21:20:33 - Feat.: - Title: Putin by sa mal Záborskej poďakovať 04 - Modified: 2022-04-07 07:32:17 - Feat.: - Title: Sú Spojené štáty na pokraji novej recesie? 05 - Modified: 2022-04-06 15:05:04 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Ako je to s ropou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 21:40