archív
StoryEditor

Peter Kažimír: Zdražovanie poistiek chystajú poisťovne, nie štát

25.05.2018, 14:10
Načo je dobré naliať státisíce do kampane proti zákonu, ktorý je štandardný a spravodlivý?

Hneď na úvod... Nevidel som a ani nevidím dôvod na zvyšovanie cien poistného.

Bolo by osožné si pripomenúť o čom hovoríme. Hovoríme o nahradení aktuálne platného 8 percentného poistného odvodu, rovnakou 8 percentnou poistnou daňou.

To len pre poriadok, aby bolo jasné, či tu hrozí, alebo nehrozí zdražovanie poistiek. Osem mínus osem je totiž nula!

Do návrhu zákona sme dokonca zakomponovali ustanovenie, ktoré poisťovniam nedáva automatický priestor zvyšovať poistné s odvolaním sa na daň.

Po slovensky povedané – poisťovňa po zavedení poistnej dane NEMUSÍ zvyšovať cenu poistného. V prípadoch, ktorých sa doteraz týkal poistný odvod (ten niektoré poisťovne veselo naparili klientovi a ani sa s ním o tom nebavili) je to úplne zrejmé a v prípadoch poistiek, ktoré pod daň spadnú až teraz, je to vec trhu.

Všetky poisťovne a všetky poistky (staré, nové aj vznikajúce) budú mať po zavedení dane takpovediac rovnakú štartovaciu čiaru. Bude len a len na poisťovniach, ako k tomu pristúpia.

V zásade majú dve možnosti. Prvá, tá ktorou sa vyhrážajú a druhá tá o ktorej nechcú ani počuť. Poviem obidve, pretože tú druhú by si mali vypočuť najmä poistenci.

Prvá možnosť spočíva v tom, že vypovedia svojim klientom poistné zmluvy, ktoré spadnú pod daň a uzatvoria s nimi nové poistky, do ktorých zakomponujú aj poistnú daň. Takéto poistky zdražejú.

Druhá možnosť je, že sa vysporiadajú s daňou tak, že budú efektívnejšie, inovatívne a nebudú s daňou vydierať klienta a nevyberú ju od neho. Zaplatia ju zo svojich ziskov, za ktoré sa jemne povedané – a to je holý fakt – nemusia hanbiť ani sťažovať. Vtedy poistky nezdražejú.

A nemám na mysli len oficiálny zisk, ale aj peniaze poschovávané v daňovo odpočítateľných rezervách alebo dokonca často pokútne vynášané do svojich materských firiem kanálom nafúknutého zaistenia.

Obe možnosti spojené s rovnakou štartovacou čiarou pre každú poisťovňu následne vytvoria trhovú situáciu, kde sa ukáže, ktorá poisťovňa (poisťovne) myslí predovšetkým na svoje zisky, manažérske bonusy, exkluzívne eventy ... a ktorá (ktoré) na svojich klientov a ich klientský komfort.

Toto by si mali „apologéti trhu“ vsunúť do rovnice, keď v mene finančných inštitúcií strašia ľudí, že im vláda zdražuje poistky. V lepšom prípade sa ocitajú v nelichotivej úlohe užitočných šachových figúrok. O tej horšej nechcem špekulovať.

Realita totiž vyzerá jemne inak.

Zavedenie rovnakej poistnej dane na všetko (a áno – tu sa môžeme sporiť o výšku sadzby) vytvorí rovnakú pozíciu pre všetky poisťovne a všetky ich produkty. V skutočnosti tak vytvorí rovnaké trhové podmienky a naozajstnú konkurenciu.

A keď sme pri tej sadzbe. Treba si uvedomiť, že tzv. Premium Insurance Tax, čiže poistná daň platí v absolútnej väčšine európskych krajín, teda tam, kde pôsobia matky, alebo dcéry a sestry našich poisťovní a kam s láskou posielajú svoje dividendy. Sadzba sa pohybuje v rozpätí od 2 do 40 percent a vládou navrhovaná 8 percentná sadzba je spoľahlivo a pevne zakotvená v dolnej tretine európskych sadzieb. Ostatne – ako aj väčšina našich ostatných daňových sadzieb.

Pôvodne som to nechcel otvárať, ale bombastická, emocionálna a nepochybne určite poriadne drahá kampaň poisťovní „Ruky preč od mojej poistky“ je v tomto kontexte dosť zvrhlá.

Autori odviedli dobrú prácu – angažuje a je veľmi sugestívna – no jej zadávatelia sa poriadne zmýlili. Načo je dobré naliať státisíce do kampane proti zákonu, ktorý je štandardný a spravodlivý?

Záver? Pozerajme sa na veci triezvo a komplexne a aj preto je dobré pripomenúť že státisíce eur za anti-kampaň zaplatili poisťovne z peňazí poistencov.

01 - Modified: 2024-03-13 08:34:26 - Feat.: - Title: Ani Bory, ani Banská Bystrica. V rebríčku je prvá nemocnica zo severu, pacienti ich oceňujú ako hotel 02 - Modified: 2024-02-21 14:06:28 - Feat.: - Title: Na prerozdeľovaciu vyhlášku rezortu zdravotníctva sa strhla kritika, najmä pre málo peňazí pre ambulancie 03 - Modified: 2024-02-06 11:49:17 - Feat.: - Title: Dolinková nevylučuje, že bude žiadať dofinancovanie zdravotníctva. Poisťovne preddavky dostali 04 - Modified: 2023-12-25 23:00:30 - Feat.: - Title: Na Vianoce sú linky pomoci maximálne vyťažené. Slovákov trápi najmä pocit osamelosti 05 - Modified: 2023-12-26 14:44:18 - Feat.: - Title: Prekvapivo až vyše 100-tisíc Slovákov rieši na Vianoce lekára. Aké diagnózy dominujú?
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 08:50