Oszkár VilágiPeter Mayer
StoryEditor

Pro Urbe verzus proti všetkému

08.06.2018, 00:00
Rozdiel oproti minulosti je, že spoločenská prestíž ocenených je oveľa menšia, ako to bolo v minulosti.

S kamarátmi na jednej večeri sme sa rozprávali o ocenení Pro Urbe, ktoré už stáročie udeľujú mestá pre svojich občanov. Každé mesto malo svoj režim, kto navrhne, koho môžu navrhnúť a kto rozhoduje o udelení. Všade išlo o uznanie výnimočnosti jednotlivca, ktorý spravil viac pre mesto, ako to bolo obvyklé na jeho pomery a možnosti.

Aj dnes niektoré mestá majú takéto ocenenia. Rozdiel oproti minulosti je, že spoločenská prestíž ocenených je oveľa menšia, ako to bolo v minulosti. Moja známa dokonca posielala fotku náhrobného pomníka, kde bolo napísané, že zosnulý bol ocenený vyznamenaním Pro Urbe.

Časy sa menia
Viem, čo na to všetci povedia, veď svet sa mení a sú veci, ktoré už nemajú taký význam ako predtým. Súhlasil by som, keby namiesto tých ľudí s dobrým príkladom prišli ešte lepší, ale nie je to tak. Vzorom sa teraz stali ľudia, ktorí sa viac rozvádzajú, ako je normálne, majú ľúbostný vzťah aj so susedovým psom alebo sú až takí nenormálni, že to začína byť zaujímavé.


Je viditeľným trendom, či v politike, či v médiách, spochybniť veci, ktoré sú dobré, a hľadať za tým neexistujúci zlý úmysel. Namiesto hľadania pozitívneho riešenia alebo podpory tých, ktorí chcú niečo zmeniť k lepšiemu, je prioritou ľudí a veci napádať a bez najmenšej snahy o objektivitu vopred odpísať. Výsledkom je, že ľudia s dobrým úmyslom spraviť niečo navyše nad spoločenskými povinnosťami radšej nič nespravia.

Obvinenia namiesto uznania
Nikto z úspešných ľudí nechce ísť do komunálnej alebo vyššej politiky, alebo ísť do spoločenského života, veď prečo by riskoval súkromie alebo rodinný život. Tento týždeň jeden z novinárov v úvodníku prestížnych novín napísal, že oligarchovia, ktorí vlastnia futbalové kluby, dostávajú do klubov štátne peniaze. Pravda je, že štát neprispieva klubom, ale berie od klubov odvody a daň z pridanej hodnoty.Oszkár Világi

Majitelia všetko okolo chodu klubu musia zabezpečiť sami. Veľké športové kluby zanikajú, lebo nikto nechce ísť do športu, veď namiesto aspoň malého spoločenského uznania dostane iba obvinenia. Možno ten novinár má radosť z toho, že v Košiciach už nič prvoligové vo futbale ani v basketbale nie je, ale podľa mňa by si Košice zaslúžili viac. Aj Slovensko by si zaslúžilo viac zdatných ľudí vo verejnom a v spoločenskom živote.

01 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 02 - Modified: 2024-01-27 12:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho 03 - Modified: 2024-01-15 09:02:07 - Feat.: - Title: Zhody kapitánov priemyslu. Tykač a Világi hovoria to isté 04 - Modified: 2023-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Ako je to s rezervami ropy štátu 05 - Modified: 2023-08-25 13:44:00 - Feat.: - Title: Világi pre HN o kúpe Győru: Maďarsko výrazne predbehlo Slovensko, a to nielen z pohľadu futbalu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 11:12