StoryEditor

Trápi vás výrub lesov? Žiaľ, platíte ho aj vy

15.07.2018, 00:00
Pri rozhovoroch s občanmi nadobúdam pocit, že životné prostredie je v spoločnosti stále dôležitejšia téma. Chceme byť zelení, a to je dobré. Rastie aj podpora obnoviteľných zdrojov energie – štát ju štedro dotuje už roky. Tu však dobrý pocit namieste nie je. Prečo?

Výroba elektriny spaľovaním drevnej štiepky alebo biomasy je predsa obnoviteľný zdroj energie, nie je to žiadne uhlie.

Na druhej strane však zákon prísne neupravuje, z akého dreva sa má biomasa vyrábať. Pôvodný zámer bol, aby sa biomasa vyrábala z dreva, ktoré sa zvýši z výroby v drevospracujúcom priemysle a z drevených zvyškov. Ale tento zámer pokrivili štedré dotácie zo strany štátu, ktorý výrobcom výkupnú cenu elektriny garantuje.

Ochranári už štyri roky upozorňujú na to, že namiesto odpadového dreva vyrábame energiu zo zdravých stromov a lesného porastu.

Naše lesy sa rúbu a miznú nám pred očami aj preto, aby si vrecká namastili rôzni špekulanti. Štát im totiž garantuje, že od nich elektrinu vykúpi, aj keď ju vyrobia z drahšieho dreva, ktorého pôvod nikto neskúma. V cene elektriny to zaplatia koncoví odberatelia, a teda aj vy.

​Čo sa s tým dá robiť?

My v SaS v spolupráci s OĽaNO sme už trikrát navrhovali novelu zákona, ktorá by pôvod biomasy jasne špecifikovala. Pred pár dňami aj za pomoci verejného tlaku nám konečne návrh prešiel do druhého čítania, v septembri sa o ňom bude hlasovať opäť.

Náš návrh zákona je veľmi jednoduchý. Zdrojom biomasy by mohol byť už len odpad z drevospracujúceho priemyslu a drevo, ktoré pochádza z energetických porastov (špeciálne dreviny, ktoré rastú rýchlo a sú na toto spaľovanie určené). Zdravé drevo vyťažené na lesných, nelesných porastoch a brehových porastoch by už zdrojom biomasy byť nemohlo.

Je otázne, či nám koaliční poslanci zmenu zákona pomôžu schváliť. Obávam sa, že v ich záujme to nebude, hoci určite by to bolo v ekologickom záujme.

Je načase, aby sme vypočuli viac ako 40-tisíc občanov, ktorí v priebehu rokov podpísali petíciu s výstižným názvom Biomasaker. Nikto z nás totiž netúži financovať drancovanie našich lesov, aby na tom v konečnom dôsledku zbohatlo pár vyvolených.

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 04 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 19:10