Robert FicoTASR
StoryEditor

Túžba po prevzatí moci

07.08.2018, 00:00
Demokratický politik, rešpektujúci pravidlá, hovorí vždy o ambícii vyhrať parlamentné voľby, nie pokútnym spôsobom zvrátiť ich výsledok a nastoliť nové pomery.

Keď prezident Andrej Kiska prehovoril na festivale Pohoda o „prevzatí moci na Slovensku“, považoval som to za jedno z jeho nešikovných vyjadrení. Demokratický politik, rešpektujúci pravidlá, hovorí vždy o ambícii vyhrať parlamentné voľby, nie pokútnym spôsobom zvrátiť ich výsledok a nastoliť nové pomery. Ako ukázal čas, nešlo o nešťastné vyjadrenie, ale avizovanie novej mocenskej hry s cieľom destabilizovať vládu a koalíciu.

Po marcových udalostiach spojených s vraždou dvoch mladých ľudí sa na Slovensku upokojila situácia. Koalícia pre ľudí ponúkla nové sociálne opatrenia, napravilo sa medzinárodné renomé a vláda s novým premiérom od začiatku podávala efektívny výkon. Fakt, že sa Slovensku darí, potvrdili v júli aj ratingové agentúry Standard & Poor's a Fitch Ratings. Slovensku priradili rating A+ so stabilným výhľadom. Považujú to za výsledok dlhodobého a rýchleho hospodárskeho rastu, stability bankového sektora, ako aj zdravej fiškálnej politiky.


Hospodársky rast krajiny sa blíži k štyrom percentám v roku 2018 a rovnako by mal dosiahnuť túto úroveň aj v roku 2019. To sú fakty, ktoré nehrajú do karát tým, ktorí chcú zmenu mocenských pomerov na Slovensku. Úspešná vláda a koalícia ich ohrozuje, a tak sa sústavne snažia mobilizovať liberálneho voliča a vyháňať ho do ulíc. Oznámenie Andreja Kisku, že mieni vstúpiť do politického zápasu, odštartovalo zápas medzi pravicovými stranami o toho istého voliča, výsledkom čoho je permanentná destabilizácia vnútropolitických pomerov a nastoľovanie absurdných tém. Hovoriť o mafiánskom štáte a zároveň ho pokojne reprezentovať dokáže iba slovenský prezident.

Mocenský scenár povalenia vlády na pozadí tragickej vraždy dvoch mladých ľudí nevyšiel, a tak Kiska avizoval na hudobnom festivale novú mocenskú hru, kde obvinil slovenské štátne orgány, že participovali na únose vietnamského občana. Scenár je rovnaký ako pri marcových udalostiach. Najskôr spriaznený denník príde s veľkým mediálnym odhalením, vzápätí prezident vydá zásadné politické stanovisko, ktoré okamžite podporujú študenti z mimovládok prepojených na amerického finančníka, aby vytiahli svojho voliča do ulíc. Napriek tomu, že ministerstvo vnútra rozporovalo celý článok, snaha o násilnú zmenu volebných výsledkov je znova aktuálna.

Strana Smer a dúfam, že aj vládna koalícia, sa nedá zatiahnuť do hry, ktorá má jediný cieľ: posilniť stranícke ambície Kisku a zničiť jeho pravicových konkurentov. Je to doslova sebazničujúci zápas pravice. Na rozdiel od nich sa sústreďme na napĺňanie sociálneho programu pre ľudí, na upevňovanie silného postavenia Slovenska v zahraničí a ekonomickú prosperitu. Pred nami je ešte veľa tvrdej práce a pravica, na čele s Kiskom, nech si hrá svoju ruskú ruletu s pomyselným revolverom v ruke. Neťahajte nás do vášho hazardu so Slovenskom, páni!

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 02:00