archív SAV
StoryEditor

Prečo je veda zraniteľná?

14.08.2018, 22:09

Jej podvyživenosť, poprípade zánik, sa neprejaví okamžite. A to nabáda na zmocnenie sa jej zdrojov a jej ovládnutie. Nehovorím o vyspelých spoločnostiach, hovorím o našich zemepisných šírkach, o našich chotároch a mestečkách. Kto na Slovensku by vyronil slzu, keby zanikol Ústav experimentálnej fyziky? Asi nikto. Veď čo také by sa stalo? Dnes-zajtra asi nič. Možno v horizonte desiatich rokov by sme zistili, že Slovensko nepripravilo ďalší prístroj pre sondu, ktorá pristála na kométe Čurjumov-Gerasimenko, že sa neorientujeme v nanomagnetizme, až oveľa neskôr (ak vôbec) by sme si uvedomili, že hlúpneme a strácame hodnoty. Koho to trápi? Bohužiaľ, nikoho. A to je ten najväčší problém. Netrápi to obyvateľov Slovenska, netrápi to ani lokálnych ani vrcholných politikov. Veď v USA to vymyslia za nás! Načo utrácať cenné eurá?

Preto musí veda na Slovensku neustále obhajovať svoju existenciu. Hneď po revolúcii prišiel prvý útok na SAV. Heslo znelo: „Je to komunistický relikt a treba ho zničiť“. Dosť ťažko sa mi to počúvalo, pretože kým som bol pre Univerzitu Komenského nedostatočne politicky vyspelý na ašpirantúru (dnes doktorandúra), pre SAV to nebol problém. Napriek tomu sa SAV zložila na kolená, rozpočet klesol na polovicu a na základe toho polovica vedcov odišla. SAV si však aj na kolenách udržala zákon, ktorým bola zriadená, udržala si svoju autonómiu a neskôr obhájila aj svoj kredit doma a vo svete.

Druhá rana prišla teraz. Vraj nevieme dodať nejaké lajstrá v požadovanej kvalite, vraj sme si vylobovali zákon, v ktorom ide o privatizáciu štátneho majetku, vraj sme v úpadku. Avšak kto stanovil „požadovanú“ kvalitu a na základe čoho (pretože podľa zákona o SAV sme ju naplnili), kto a prečo začal hrať hru na statočného, ktorý sa stavia proti zloduchovi (nezvyknú mať v normálnej krajine gesčné ministerstvo a jeho erbová inštitúcia spoločné ciele?) a kto a prečo má vlastne záujem na skrytej privatizácii štátneho majetku?

Vážení zákonodarcovia, ste nedôslední. Zloduch SAV si pod vašimi rukami vyloboval prefíkaný zákon, ktorým vás chce oblafnúť. Ešteže sa teraz objavili statoční, ktorí súlad s týmto zlým zákonom nedopustia a radšej v nesúlade s akýmkoľvek zákonom SAV zlikvidujú a založia nanovo podľa svojich predstáv, celkom ako v období, keď som nemohol študovať na Univerzite Komenského pre nevhodný politický profil.

Už viete, prečo je SAV zraniteľná? Lebo má svoju integritu, svoju autonómiu a možno aj meno doma a vo svete a nevie ohnúť pravdu.


A navyše, veď to „oné“ sa isto vyskúma aj v USA... My môžeme spokojne zostať v zemľanke.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 23:21