Rastislav TrnkaTASR
StoryEditor

Keď rozum nepustí...

24.08.2018, 00:00

Predstavte si, že trénujete v najdrahšej telocvični v kraji, váš tréner by bol tým najdrahším v okolí, jeho cviky by však pomáhali len krátkodobo, navyše za istý čas by ste prišli o kolená aj o zdravie. Pravdepodobne by ste veľmi rýchlo vymenili miesto, kde a s kým budete trénovať.

S podobným príbehom som sa stretol po svojom zvolení za župana. Priestory elokovaného pracoviska v Sečovciach, Spojenej školy Dobšiná, boli drahé, pri ich prevádzkovaní došlo k viacerým vážnym pochybeniam. Napríklad k porušeniu pravidiel verejného obstarávania, podozreniu na neoprávnené čerpanie peňazí a podobne. Celý môj politický život bojujem s korupciou a mrhaním peňazí nás všetkých.
Kampaň za predsedu Košického samosprávneho kraja som viedol so sloganom „Rozhýbem náš kraj“.

Môže sa preto niekto čudovať, že som sa rozhodol zakročiť proti tomu, čo sa deje v škole v Sečovciach? Platiť takmer 900-tisíc eur za ročný nájom za dva domy v Sečovciach je nehoráznosť. Podobné elokované pracoviská platia zlomok. V Bidovciach platí škola za štvorcový meter súkromníkovi ročne spolu približne 36 eur. V meste Sečovce dáva iná stredná škola za nájom 40 eur za štvorcový meter za rok. Spomedzi všetkých pracovísk vyskakuje len škola z Dobšinej – za štvorcový meter účtuje z našich daní viac ako 350 eur za rok! Podľa pôvodnej zmluvy z roku 2013 dostávala prenajímateľka za nájom 216 eur. Po podpise dodatku o rok neskôr, už s jej firmou S1, narástol na 350 eur. Nezákonnosť potvrdila aj finančná kontrola.

Škole vyčítala aj to, že nezverejnila faktúry na webe kraja. Ďalšie fakty priniesla kontrola hlavnej školskej inšpektorky. Okrem iného neuskutočňovali vzdelávanie podľa štátneho vzdelávacieho programu, nesprávne zaraďovali žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. To malo za následok, že škola poberala za žiakov viac peňazí, ako mala nárok.


Nechcem zrušiť možnosť vzdelávania pre znevýhodnené skupiny obyvateľov – v tomto prípade Rómov z osady na okraji Sečoviec. Prekáža mi však neskutočné množstvo porušení zákona a plytvanie peniazmi nás všetkých. Vrcholom posledných týždňov je, že niekto je schopný toto všetko obhajovať takpovediac „na hulváta“, o motivácii dotyčných asi aj škoda hovoriť.


V našej novodobej spoločnosti musíme všetci viac začať rozlišovať medzi zdravým rozumom a názormi, ktoré sú motivované zištnými cieľmi.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-23 12:50:08 - Feat.: - Title: Na príchod Volva treba milióny eur zo štátnej kasy, tvrdí predseda Košického kraja. Samospráva hľadá financie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 17:56